Antena 3 CNN Externe Polonia acuză SUA de obstrucţionarea anchetei cu privire la închisoarea CIA

Polonia acuză SUA de obstrucţionarea anchetei cu privire la închisoarea CIA

Polonia acuză SUA de obstrucţionarea anchetei cu privire la închisoarea CIA
12 Iun 2015   •   20:39

Statele Unite ignoră cererea Poloniei de a-i preda versiunea completă a raportului întocmit de către Senat, care ar putea să clarifice acuzaţii potrivit cărora CIA a comis abuzuri asupra unor suspecţi Al-Qaida într-o închisoare din nordul ţării, afirmă procurori polonezi, informează Reuters.
   
Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului american a detaliat, în decembrie, modul în care Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a folosit tehnici - inclusiv simularea înecului şi unor execuţii - împotriva unor suspecţi de terorism în instalaţii secrete din străinătate în anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.
   
Comisia a dezvăluit locurile închisorilor secrete ("black sites"), însă acestea au fost cenzurate în rezumatul pe care l-a făcut public.
   
Procurori polonezi afirmă că au solicitat în mod oficial Departamentului american al Justiţiei o copie a raportului integral, necenzurat, pentru a-i ajuta în ancheta penală cu privire la acuzaţiile potrivit cărora CIA a operat o instalaţie secretă într-o pădure, în Polonia.
   
"Partea americană nu a trimis Poloniei o versiune integrală a raportului, în pofida solicitării noastre scrise", a declarat Piotr Kosmaty, un reprezentant al procuraturii de pe lângă o curte de apel din Cracovia, care conduce ancheta.
   
"Nu am primit nicio asistenţă judiciară de la partea americană", a declarat el pentru Reuters.
   
"Oameni torturaţi"
   
După publicarea rezumatului raportului întocmit de către Senat, preşedintele Barack Obama a recunoscut că CIA a "torturat nişte oameni" în închisori secrete, în străinătate, în timpul administraţiei predecesorului său George W. Bush.
   
Însă Casa Albă s-a opus ca oricine din Statele Unite să fie tras la răspundere, o poziţie despre care grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că se extinde, în prezent, şi la investigaţiile din Europa.
   
Nefurnizarea unei copii a raportului Senatului face parte dintr-un model de comportament, potrivit unui document pe care Guvernul polonez l-a trimis Consiliului Europei (CoE), principlaul organism în domeniul drepturilor omului pe continent.
   
Guvernul afirmă că a trimis Departamentului american al Justiţiei şase cereri de ajutor, în virtutea unui tratat americano-polonez privind asistenţa judiciară reciprocă. "Prima cerere a fost refuzată, iar la celelalte cinci nici măcar nu s-a răspuns", se arată în document.
   
Oficiali polonezi au ridicat problema neacordării acestei asistenţe de către partea americană într-o serie de contacte diplomatice, dar şi de alt fel, însă fără să obţină un răspuns definitiv, potrivit aceleiaşi surse.

×
Subiecte în articol: Polonia inchisori CIA ancheta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close