Antena 3 CNN Externe Premieră: Marş neonazist, împiedicat de contramanifestanţi la Dresda

Premieră: Marş neonazist, împiedicat de contramanifestanţi la Dresda

Premieră: Marş neonazist, împiedicat de contramanifestanţi la Dresda
Sursa foto: dresda
15 Feb 2010   •   04:36

Mii de persoane s-au adunat la Dresden cu scopul de a bloca pentru prima dată un marş neo-nazist ce comemora un bombordament aliat asupra oraşului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Circa 6400 de neonazişti s-au adunat în faţa gării Neustadt pentru a marca aniversarea raidului devastator şi urmau să prganizeze un "marş funeral " după ascultarea unei serii de discursuri. Cu toate acestea, circa 12.000 de contraprotestatari au blocat demonstraţia.


"Am reuşit pentru prima dată să împiedicăm cel mai mare marş neo-nazist din Europe," declara Lena Roth, de la organizaţia "Dresden fără Nazişti", ce cuprinde politicieni, artişti şi sindicalişti.
Poliţia, care a desfăşurat circa 5700 de angajaţi, arăta că au izbucnit unele ciocniri ce au dus la rănirea a cel puţin 27 de răniţi, din care 15 poliţişti. Totuşi, neonaziştii nu au putut să organizeze marşul, după ce oponenţii au blocat autostrăzile, străzile sau calea ferată.
Circa 30 de persoane din ambele tabere au fost arestate.
Oponenţii demonstraţiei au cerut locuitorilor oraşului să organizeze un contraprotest paşnic şi să blocheze demonstraţia.
Autorităţile oraşului au declarat că un "lanţ uman" de 15.000 persoane a fost format de cealaltă parte a râului pentru a preveni marşul.
Un purtător de cuvânt al primăriei arăta că demonstraţia organizată de primarul Helma Orosz este o acţiune simbolică menită a arăta că Dresden se opune violenţei şi xenofobiei.
Dresden a fost redus la ruine în doar zilele de 13-14 februarie 1945 după un bombardament al SUA şi Marii Britanii. Printre victime s-au numărat sute de refugiaţi de pe frontul de Est. Criticii susţin că atacul era inutil strategic, deoarece Germania era deja în genunchi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Germania al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close