Antena 3 CNN Externe Primarul Parisului vrea să înfiinţeze o tabără de romi într-un cartier cu hoteluri luxoase din Paris

Primarul Parisului vrea să înfiinţeze o tabără de romi într-un cartier cu hoteluri luxoase din Paris

Primarul Parisului vrea să înfiinţeze o tabără de romi într-un cartier cu hoteluri luxoase din Paris
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
09 Ian 2012   •   12:34

Locuitorii unui cartier select din Paris strâng semnături pentru o petiţie împotriva planurilor de înfiinţare a unei tabere de romi în zonă, informează Wall Street Journal.  Astfel sunt reaprinse dezbaterile referitoare la acest grup minoritar cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale.
   
Primarul Parisului intenţionează să înfiinţeze o tabără permanentă pentru romi în arondismentul 16, o enclavă selectă de hoteluri luxoase, ambasade şi vile scumpe, într-un scuar unde în prezent se află un teren de joacă pentru copii.
   
Tensiunile cu privire la prezenţa romilor în centrul Parisului semnalează că infracţiunile şi siguranţa publică vor juca un rol proeminent în campania pentru alegerile prezidenţiale din primăvară. Atunci preşedintele francez Nicolas Sarkozy se va confrunta cu socialistul François Hollande. Mulţi votanţi asociază prezenţa romilor în vecinătate cu infracţiuni ca jafurile sau furturile din buzunare.
   
Guvernul lui Sarkozy a închis numeroase tabere ilegale şi a deportat sute de romi, majoritatea cetăţeni români şi bulgari. Olga Trostiansky, care coordonează planurile privind înfiinţarea acestei tabere, susţine că romii care vor fi găzduiţi aici sunt cetăţeni francezi, respectiv nomazi sau "gens de voyage", cum sunt numiţi în Franţa.
  
În 2000, Guvernul francez a adoptat o lege care le cere tuturor departamentul să asigure spaţiu nomazilor, iar acest proiect este o încercare de a rezolva întârzierea Parisului.
   
Locuitorii din apropiere susţin însă că naţionalitatea nu contează. "Imaginaţi-vă romi în Central Park", a declarat David Mathé, care locuieşte în apropierea scuarului. "Acest cartier este o bijuterie", a adăugat el.
   
Pierre Gaboriau, viceprimarul arondismentului 16, a lansat o petiţie, semnată până în prezent de 700 de persoane, şi va organiza o întâlnire în ianuarie pentru a prezenta primăriei opoziţia locuitorilor acestui arondisment.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close