Antena 3 CNN Externe Primele imagini spectaculoase din Calea Lactee, trimise de telescopul Herschel (FOTO)

Primele imagini spectaculoase din Calea Lactee, trimise de telescopul Herschel (FOTO)

Primele imagini spectaculoase din Calea Lactee, trimise de telescopul Herschel (FOTO)
Sursa foto: herschel
04 Oct 2009   •   20:05

Noi imagini spectaculoase cu Calea Lactee au fost date publicităţii de Observatorul Spaţial European Herschel. Fotografiile, exrem de detaliate, au fost realizate cu ajutorul unui telescop de ultimă generaţie care a costat 1,4 miliarde de dolari şi are cea mai mare oglindă ataşată vreodată unui telescop spaţial. Imaginile prezintă nori de gaze, care par să ?clocotească? (este doar o aparenţă, întrucât, în realitate, sunt foarte reci-n.r.), din a căror implozie rezultă noi stele.

Potrivit specialiştilor, imaginile sunt un important obiect de studiu, pentru că prezintă haosul aparent, format de gaze şi stele, în toate fazele lor de dezvoltare. Datorită puterii telescopului, care poate detecta razele infra-roşii, a căror lungime de undă este mai mare decât cea a luminii normale, pot fi studiate procesele de formare ale corpurilor cereşti.



Cele două moduri de scanare folosite la realizarea imaginilor îmbină detectarea zonelor foarte reci, caracteristice perioadei de formare a stelelor cu cea a celor ?mai calde?, specifice aştrilor care deja au luat naştere şi au fost încălziţi de alte stele din Calea Lactee.

Telescopul Herschel a fost lansat în luna mai de Agenţia Spaţială Europeană şi utilizează o tehnologie mai avansată faţă de Hubble, tehnologie care va permite studiul mai detaliat al stelelor care se nasc în galaxia noastră.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: telescop stele Calea Lactee
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close