Antena 3 CNN Externe Procesul Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, din cauza stării de sănătate a opozantei

Procesul Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, din cauza stării de sănătate a opozantei

Procesul Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, din cauza stării de sănătate a opozantei
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    25 Iun 2012   •   18:31

Procesul pentru fraudă fiscală al Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, luni, de justiţia ucraineană, pentru că opozanta nu s-a putut prezenta la tribunal din motive de sănătate.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 10 iulie, cu circa o săptămână înainte de finala Euro 2012 (la sfârşitul săptămânii viitoare), co-organizat de Polonia şi Ucraina, potrivit AFP.

Timoşenko este internată în spital pentru o hernie de disc. Tribunalul a dat curs unei cereri a parchetului, ordonându-i opozantei să se supună unui examen medical în vederea stabilirii capacităţii sale de a participa la proces.

Fostul premier ucrainean a refuzat să fie examinată şi îngrijită de medici ucraineni, iar până în prezent a fost urmărită de cadre medicale germane în spitalul din Harkiv.

Circa 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa tribunalului Harkiv, în estul Ucrainei, pentru a scanda sloganuri precum "Libertate pentru Iulia!".

În apropiere, alţi manifestanţi îşi exprimau ostilitatea faţă de cea care a fost unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004.

Încarcerată din august şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere" în cazul semnării unui contract privind livrările de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru ţară, Iulia Timoşenko este judecată în acest nou proces de fraudă fiscală şi deturnare de fonduri, fapte care s-ar fi produs în anii '90.

Ea şi suţinătorii ei denunţă o vendetă politică a actualului preşedinte Victor Ianukovici.

Cazul a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană, care cere de asemenea eliberarea opozantei. Mai multe state europene au ameninţat cu boicotarea politică a meciurilor de fotbal. Harkiv este unul dintre cele patru oraşe care găzduiesc competiţia.


×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close