Proteste şi acte de vandalism la Rio, cu cinci zile înainte de sosirea papei Francisc

de M.T.    |    18 Iul 2013   •   19:25
Proteste şi acte de vandalism la Rio, cu cinci zile înainte de sosirea papei Francisc Foto: Intact Images/EPA

O manifestaţie la care au participat circa 1.000 de persoane în faţa reşedinţei guvernatorului din Rio de Janeiro, situată în cel mai luxos cartier al oraşului, a degenerat, ajungându-se la ciocniri violente între manifestanţi şi poliţia şi la acte de vandalism

Evenimentele sunt cu atât mai îngrijorătoare, în condiţiile în care, peste cinci zile, este programată vizita papei Francisc, notează AFP, citată de Agerpres.

„Manifestanţii au aruncat cu urină şi peste 1.000 de pietre înspre poliţişti”, a declarat, joi, colonelul Pinheiro Neto, şeful Statului Major al poliţiei militarizate, într-o conferinţă de presă.

În urma ciocnirilor, cinci poliţişti au fost răniţi şi 15 manifestanţi au fost arestaţi, a adăugat Neto.

Protestul a avut loc miercuri seara, în cartierul Leblon, fiind organizat prin intermediul reţelelor sociale de gruparea Anonymous-Rio, cu scopul de a denunţa corupţia din politică.

După ce lucrurile au degenerat, poliţia a reuşit să-i disperseze pe manifestanţi folosind gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi jeturi de apă.

Manifestanţi cu capetele acoperite au devastat mai multe vitrine, agenţii bancare şi faţade de imobile, staţii de autobuze şi autoturisme, în cartierele Leblon şi Ipanema.

De asemenea, au fost incendiate pubele folosite ca baricade şi mai multe magazine au fost jefuite.

În faţa casei guvernatorului Sergio Cabral a fost adus şi incendiat un manechin care îl întruchipa pe acesta . „Politicienii nu vor avea pace”, se putea citi pe una din pancartele protestatarilor.

Protestul, care urmează celui din timpul Cupei Confederaţiilor, în luna iunie, a avut loc cu cinci zile înainte de venirea papei Francisc în Brazilia pentru festivităţile prilejuite de Ziua mondială a tineretului, la care sunt aşteptaţi 1,5 milioane de pelerini.

Protestatarii, în majoritate tineri, cer anchetarea cazurilor de corupţie administrativă şi denunţă cheltuielile uriaşe cu organizarea Cupei Mondiale din 2014, dar şi folosirea de elicoptere oficiale pentru deplasări private ale guvernatorului şi familiei sale şi, în egală măsură, reprimarea manifestaţiilor de către forţele de ordine.

Anonymous-Rio a convocat şi pentru luni o manifestaţie în faţa sediului guvernului din Rio, unde preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, îl va întâlni pe suveranul pontif.

x close