Antena 3 CNN Externe Protestele violente ale kurzilor au continuat la Istanbul (VIDEO)

Protestele violente ale kurzilor au continuat la Istanbul (VIDEO)

Protestele violente ale kurzilor au continuat la Istanbul (VIDEO)
14 Dec 2009   •   10:53

Protestele violente ale kurzilor la Istanbul şi în sud-estul Turciei au continuat pentru a treia zi la rând. Manifestanţii au denunţat scoaterea în afara legii a celui mai important partid care apăra drepturile kurzilor din Turcia. Ei s-au confruntat nu doar cu forţele de securitate, ci şi cu militanţi naţionalişti turci.

Cele mai grave tulburări au avut loc în oraşele cu majoritate kurdă din sud-estul Turciei. Sute de manifestanţi au înălţat baricade şi i-au bombardat pe poliţişti cu pietre şi sticle incendiare. Unităţile de jandarmi au intervenit în ajutorul poliţiei cu vehicule blindate şi tunuri cu apă. Au urmat adevărate lupte de gherilă urbană. Nu s-au semnalat răniţi, dar 15 protestatari au fost arestaţi.

Şi la Istanbul au avut loc ciocniri, după ce grupuri de tineri kurzi au devastat maşini şi vitrine, la sfârşitul unei manifestaţii de protest. Localnicii turci, susţinuţi de militanţi naţionalişti, au ripostat cu bâte, cuţite, dar şi arme de foc. Cel puţin o persoană a fost rănită de gloanţe. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a pune capăt incidentelor.

Violenţele au fost declanşate de decizia Curţii Constituţionale de a dizolva un partid care apăra drepturile kurzilor, inclusiv în Parlamentul de la Ankara. Partidul a fost acuzat de colaborare cu gherila separatistă kurdă. Decizia este privită ca o lovitură sub centură pentru guvernul turc, care iniţiase o "deschidere democratică" faţă de minoritatea kurdă, după 25 de ani de conflict armat.

×
Subiecte în articol: proteste turcia
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close