Antena 3 CNN Externe Putin: Ruşii nu sunt vinovaţi pentru masacrul de la Katin

Putin: Ruşii nu sunt vinovaţi pentru masacrul de la Katin

Putin: Ruşii nu sunt vinovaţi pentru masacrul de la Katin
Sursa foto: putin katin
08 Apr 2010   •   03:48

Liderii din Rusia şi Polonia au comemorat victimele ruse şi poloneze ale dictatorului sovietic Iosef Stalin şi au promis să depăşească amintirile istorice dureroase ce încă afectează relaţiile bilaterale.

La o ceremonie la pădurea Katin, premierul rus Vladimir Putin a cerut polonezilor să nu învinovăţească poporul rus pentru uciderea a 22.000 de ofiţeri polonezi de către poliţia secretă a lui Stalin -NKVD în 1940 şi să privească spre viitor, nu numai spre trecut.

?Nu putem schimba trecutul, dar putem stabili şi păstra adevărul, iar aceasta înseamnă dreptate istorică. Istoricii polonezi şi ruşi lucrează acum pentru a descoperi adevărul şi a permite o deschidere între ţările noastre,? arăta Putin.
Uciderea în masă a mii de prizonieri polonezi de război şi intelectuali la Katin în primăvara lui 1940 este un simbol dureros pentru polonezi pentru suferinţa lor sub conducerea sovietică totalitară.
Timp de decenii, Moscova i-a acuzat pe nazişti de decese şi a recunoscut responsabilitatea în 1990, la un an după căderea comunismului în Polonia. Kremlinul a rezistat cererii Poloniei de a califica masacrul a fi fost ?genocid?.
Locul de comemorare cuprinde şi mormintele a mulţi ruşi executaţi din ordinul lui Stalin în anii 30.
Cum era de aşteptat, Putin, fost agent KGB- organizaţie ce i-a succedat NKVD, nu şi-a cerut scuze pentru crimele de la Katin, şi a subliniat suferinţele comune ale polonezilor, ruşilor şi alte grupuri etince sub conducerea lui Stalin.
"Timp de decenii, au fost făcute tentative de a acoperi adevărul despre execuţiile de la Katin cu minciuni cinice, dar sugestiile că poporul rus este vinovat de aceasta este acelaşi fel de minciună şi falsitate" .

Comemorările reperezintă o îmbunătăţire în relaţiile dintre Rusia şi Polonia, deşi rămân diferende în privinţa gazului natural, apărarea antirachetă şi extinderea NATO.
Premierul polonez Donald Tusk, un pragmatic care doreşte relaţii economice mai strânse cu Rusia, a chemat la reconciliere pe baza onestităţii în privinţa crimelor trecutului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close