Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 486 | Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, ziua 486 | Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, ziua 486. Administraţia de la Moscova a avertizat, sâmbătă, ţările occidentale să nu încerce să profite de actuala situaţie din Rusia, în contextul informaţiilor privind rebeliunea Grupului paramilitar Wagner.

Război în Ucraina, ziua 486 | Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2023   •   22:25

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Ucraina face progrese pe frontul de est
  • Evgheni Prigojin a acceptat să-și retragă trupele care avansau spre Moscova
  • Recep Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că susţine stabilizarea situaţiei din Rusia
  • Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de situaţie
  • Elicopterele Rusiei luptă împotriva mercenarilor Wagner care se îndreaptă spre Moscova
  • Ucraina, apel la comunitatea internațională să "abandoneze falsa neutralitate"
  • Podolyak: Rebeliunea Wagner marchează începutul unui război civil în Rusia
  • Volodmir Zelenski susține că rebeliunea grupului Wagner a scos la iveală "slăbiciunea totală" a Rusiei
  • "În curând Rusia va avea un nou preşedinte": Mesajele lui Prigojin, după amenințările lui Vladimir Putin
  • Ramzan Kadârov, prima reacţie după acţiunea grupului Wagner: "Rebeliunea trebuie zdrobită!"
  • Cel puțin trei persoane ucise, după cel mai recent atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei
  • Vladimir Putin numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o „campanie criminală”
  • Comitetul antiterorist rus declară o operaţiune antiteroristă la Moscova şi regiunea capitalei
  • Prigojin susține că forțele sale au preluat controlul asupra tuturor locațiilor militare din Rostov
  • FSB face apel la grupul Wagner să nu facă ''o greşeală ireparabilă'' şi să-l aresteze pe Prigojin
  • Guvernatorul regiunii Lipeţk a anunţat că autostrada care leagă Moscova de regiunile sudice, a fost închisă
  • Opozantul rus Hodorkovski cere ''ajutor'' pentru Prigojin
  • Prigojin promite să "meargă până la capăt" pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei

Update 22:25 - În timp ce în Rusia au avut loc turbulențe, în Ucraina, forțele Kievului au reușit să avanseze pe frontul de est - potrivit armatei ucrainene, citate de Sky News.

Trupele lui Volodimir Zelenski au reușit victorii în apropierea orașului Bakhmut, în est - o zonă ocupată de grupul de mercenari Wagner - și într-o zonă mai la sud. 

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară orașul. 

„În toate aceste zone, am făcut progrese”, a scris Maliar.

Oleksandr Tarnavski, comandantul frontului Tavria, a declarat că forțele ucrainene au eliberat o zonă în apropiere de Krasnohorivka, la vest de centrul regional controlat de ruși din
Donețk.

El a precizat că zona se afla sub control rusesc de când forțele separatiste susținute de Moscova au preluat controlul asupra ei în 2014.

Update 21:30 - Preşedinţia de la Minsk a anunțat că șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a purtat negocieri cu Aleksandr Lukaşenko și a acceptat să oprească înaintarea trupelor spre Moscova.

Ulterior, șeful grupului Wagner a confirmat că a ordonat întoarcerea combatanţilor care avansau spre Moscova.

"În cursul dimineţii, preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a informat pe omologul său belarus despre situaţia din sudul Rusiei asociată acţiunilor Grupului paramilitar privat Wagner. Cei doi preşedinţi au stabilit să efectueze acţiuni comune.

În acest sens, preşedintele Belarusului, în acord cu preşedintele Rusiei, a purtat discuţii cu Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar Wagner. Negocierile cu continuat toată ziua. Au fost de acord că este inadmisibil să izbucnească un masacru pe teritoriul Rusiei.

Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de a opri acţiunile membrilor Grupului Wagner pe teritoriul Rusiei şi de a lua măsuri suplimentare pentru reducerea tensiunilor", anunţă Preşedinţia din Belarus, conform agenţiei oficiale Belta, postului BFMTV şi cotidianului Le Monde.

Update 20:30 - Turcia este pregătită să contribuie la rezolvarea crizei din Rusia pe cale paşnică, i-a transmis sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, omologului său rus, Vladimir Putin.

"Preşedintele Erdogan a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele Vladimir Putin despre cele mai noi evoluţii din Rusia. Preşedintele Erdogan a evidenţiat importanţa acţiunilor în virtutea simţului comun.

În cursul convorbirii, a fost evidenţiată importanţa ca nimeni să nu asume acţiuni unilaterale în contextul situaţiei din Rusia. În acest sens, preşedintele Erdogan a subliniat că Turcia este pregătită să îşi aducă propria contribuţie pentru ca incidentele să fie rezolvate în mod calm şi paşnic", anunţă Preşedinţia de la Ankara.

Preşedinţia Rusiei a confirmat că Vladimir Putin a vorbit cu Recep Erdogan. "Preşedintele Rusiei a primit sprijinul deplin al omologului său turc. Preşedintele Putin i-a oferit informaţii despre situaţia din ţară, în legătură cu tentativa de rebeliune armată. Preşedintele turc a exprimat sprijinul deplin pentru măsurile luate de Putin", a comunicat Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.

Update 19:30 - Imagini în timp real din Moscova pot fi urmărite, din întreaga lume, datorită camerelor de supraveghere montate în centrul capitalei rusești.

La Kremlin este alertă de securitate, după ce grupul Wagner a anunțat că se îndreaptă către Moscova și l-a amenințat direct pe Vladimir Putin.

Primarul Moscovei a anunțat, între timp, că toate evenimentele în aer liber sunt anulate, până la 1 iulie, din cauza situației tensionate.

Update 19:00 - Administraţia de la Moscova a avertizat, sâmbătă, ţările occidentale să nu încerce să profite de actuala situaţie din Rusia, în contextul informaţiilor privind rebeliunea Grupului paramilitar Wagner.

"Avertizăm ţările occidentale asupra oricărei tentative de a profita de situaţia internă din Rusia pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe. Astfel de încercări ar fi inutile", a transmis sâmbătă după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

"Toate obiectivele operaţiunii militare speciale din Ucraina vor fi atinse", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) le-a cerut membrilor Grupului paramilitar privat Wagner să îl aresteze pe directorul companiei, Evgheni Prigojin, acuzat de trădare, pe fondul disensiunilor cu oficialii militari ruşi care au degenerat în confruntări militare sporadice în zone din sud-vestul Rusiei.

Update 17:40 - Elicoptere militare rusești au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra unui convoi de mercenari rebeli care se îndreptau spre Moscova, după ce au cucerit peste noapte un oraș din sudul țării, potrivit Reuters.

Președintele Vladimir Putin a promis că va zdrobi o revoltă armată pe care a comparat-o cu Războiul Civil din Rusia de acum un secol.

Luptătorii din miliția privată Wagner a lui Evgheni Prigojin controlau Rostov pe Don, un oraș de peste un milion de locuitori, aproape de granița cu Ucraina, și înaintau rapid spre nord prin vestul Rusiei.

Un jurnalist Reuters a văzut elicoptere ale armatei deschizând focul asupra unei coloane înarmate aparținând Wagner care înainta pe lângă orașul Voronej cu transportoare de trupe și cel puțin un tanc pe un camion cu platformă. Orașul se află la mai mult de jumătate de drum de-a lungul autostrăzii de 1.100 de kilometri de la Rostov la Moscova.

Update 16:40 - Ucraina face apel la comunitatea internațională să "abandoneze falsa neutralitate" pentru a "pune capăt răului" regimului lui Putin.

Ministrul ucrainean de externe a făcut apel la comunitatea internațională să "abandoneze falsa neutralitate" și să ofere țării sale armele de care are nevoie pentru a "pune capăt răului" regimului lui Putin.

Pe Twitter, Dmytro Kuleba a declarat: "Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: priviți acum. Este timpul să renunțați la falsa neutralitate și la teama de escaladare; dați Ucrainei toate armele necesare; uitați de prietenia sau afacerile cu Rusia. Este timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl disprețuia, dar se temea prea mult să îl dărâme".

Update 15:40 - Rebeliunea Wagner marchează începutul unui război civil în Rusia, spune consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak: contraofensiva ucraineană a intensificat diviziunile interne dintre Moscova și paramilitarii. Naționaliștii ruși pro-război anunță un plan de acțiune.

Lipiți de telefoanele mobile, milioane de ucraineni au petrecut o noapte albă vineri, după ce șeful grupului de mercenari Wagner a declarat război rivalilor săi din armata rusă, declanșând o rebeliune fără precedent la Moscova, relatează The Guardian.

"Evenimentele se desfășoară conform scenariului despre care am vorbit tot anul trecut'', a declarat Mykhailo Podolyak: "Începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele rusești, intensificând diviziunea internă apărută după înfrângerea din Ucraina. Astăzi asistăm de fapt la începutul unui război civil''.

Pe de altă parte, naționaliștii ruși pro-război, conduși de un fost ofițer al serviciului de securitate FSB, au declarat sâmbătă că vor publica în curând un plan de acțiune pentru a răspunde revoltei Wagner, relatează Reuters.

Grupul naționalist rus - cunoscut sub numele de "Clubul Patrioților Furioși" - a afirmat într-o declarație că un război civil ar putea duce la o înfrângere militară umilitoare pentru armata rusă în Ucraina și a avertizat că Rusia se află în pragul unei catastrofe.

Update 14:40 - Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a reacționat la situația din Rusia, postând un mesaj pe pagina sa de Telegram.

"Oricine alege calea răului se distruge pe sine. Trimite coloane militare pentru a distruge viața unei alte țări – și nu le poate împiedica să fugă și să trădeze atunci când viața ripostează. Terorizează cu rachete, iar când sunt doborâte, se umilește ca să obțină „Shaheda”. El umilește oamenii și aruncă sute de mii în război – pentru a se baricada în cele din urmă în regiunea Moscovei de cei pe care el însuși i-a înarmat.

Rusia și-a mascat de multă vreme slăbiciunea și prostia autorităților sale cu propagandă. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. Și toate acestea sunt o persoană care sperie din nou și din nou cu anul 1917, deși în principiu nu este capabil să conducă [Rusia] la altceva.

Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune totală. Și cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc.", a scris liderul Ucrainei.

Update 13:40 - Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că membrii forțelor sale, care au lansat o rebeliune armată, sunt "gata să moară".

Vladimir Putin a lansat astăzi ameninţări fără precedent la adresa liderului grupui Wagner, Evgheni Prigojin, pe care îl acuză de trădare.

Reacţia lui Prigojin nu s-a lăsat aşteptată. I-a transmis lui Vladimir Putin că a luat decizia greşită şi a adăugat că în curând Rusia va avea un nou preşedinte.

Update 12:40 - Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadârov, spune că ce se întâmplă acum în Rusia este o adevărată revoltă militară. Rebeliunea trebuie zdrobită, declară el.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit rebeliunea grupului Wagner ca fiind o trădare și a spus că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

Update 11:20 - Cel puțin trei persoane au fost ucise sâmbătă dimineața, după ce Rusia a declanșat cel mai recent atac aerian asupra Ucrainei.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 20 de rachete în jurul capitalei Kiev. Cu toate acestea, trei persoane au murit din cauza unor resturi care au lovit o clădire din cartierul Solomyansk, în Kiev, iar aproximativ zece au fost rănite, operațiunile de salvare fiind în curs de desfășurare, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko.

Reporterii de la Guardian au vizitat locul incidentului. Unele etaje superioare ale clădirii înalte au fost distruse, iar resturile au fost împrăștiate pe străzile din jur, ambulanțele transportând răniți.

Rachetele rusești au vizat cel puțin cinci regiuni din Ucraina. Oficialii din regiunea sud-estică Dnipropetrovsk au declarat că opt persoane au fost rănite - dintre care doi copii - și că mai multe clădiri au fost distruse.

Guvernatorul Serhiy Lysak a declarat că apărarea aeriană a distrus nouă rachete și trei drone, dar că au fost lovite clădiri rezidențiale din capitala regională Dnipro și un obiect de infrastructură nespecificat. 

Au fost raportate explozii în alte orașe, dar nu au fost indicate victime sau pagube.

Update 10:35 - Președintele rus Vladimir Putin numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o „campanie criminală” și spune că „Rusia se va apăra”.

Putin a spus că șeful Wagner "a trădat" Rusia din "ambiție personală".

Rebeliunea Wagner „e un cuțit în spate” pentru Rusia, a adăugat Putin.

„Vom face totul pentru a apăra Rusia”, a adăugat acesta.

Într-un discurs televizat, Putin a promis să pedepsească "trădătorii". Președintele rus a făcut apel la „unitate”, spunând că nu va permite un război civil în Rusia.

Totodată, Putin a recunoscut că situația este "dificilă" în Rostov, în sudul Rusiei.

Update 09:45 - Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este "gata să moară" împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a "elibera poporul rus".

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru "răzvrătire armată" împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii.

Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Prigojin: "Dacă cineva ne va sta în cale, vom distruge totul"

Update 09:10 - Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia susține că forțele sale au preluat controlul asupra tuturor locațiilor militare din Rostov pe Don.

Evgheni Prigojin afirmă într-un nou mesaj video că toate locațiile militare din orașul rus Rostov pe Don se află sub controlul grupului de mercenari Wagner, relatează Reuters.

Afirmațiile nu sunt verificate oficial.

Update 08:20 - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ''să nu facă o greşeală ireparabilă'' şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

''Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia'', se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, ''declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene''.

Update 08:00 -  Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat sâmbătă că în capitala rusă se iau măsuri antiteroriste, între care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea, după ce gruparea Wagner a anunţat că a intrat în rebeliune împotriva Statului Major al armatei ruse, transmit AFP şi Reuters.

''Urmare a unor informaţii (care ne-au parvenit), în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate'', a scris el pe serviciul de mesagerie Telegram.

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a lansat o rebeliune armată împotriva Statului Major rus, a declarat sâmbătă că forţele sale au doborât un elicopter militar al Rusiei, transmite AFP.



"În acest moment, un elicopter a deschis focul asupra unei coloane civile; a fost doborât de unităţile lui Wagner", a spus Evgheni Prigojin într-un nou mesaj audio, fără a preciza locul incidentului.

Anterior, Prigojin a susţinut, într-un alt mesaj audio, că şeful Statului Major, Valeri Gherasimov a dat ordin să fie bombardate unităţile Wagner, deşi acestea circulă printre vehicule civile.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ''să nu facă o greşeală ireparabilă'' şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin.

Prigojin a acuzat vineri armata rusă că a bombardat poziţiile companiei militare private şi a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi.

Şeful Wagner a făcut apel la forţele din subordinea Ministerului Apărării să nu opună rezistenţă, în caz contrar vor fi ''eliminate imediat''.

Update - Declarațiile fondatorului Trupelor de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin au devenit baza pentru inițierea unui dosar penal privind instigarea la o rebeliune armată, a transmis Comitetul Național Antiterorism (CNA), potrivit AFP. Ei i-au cerut lui Prigojin să oprească acțiunile ilegale.

"Acuzațiile răspândite în numele lui Evgheni Prigojin nu au niciun temei. În legătură cu aceste declarații, FSB a inițiat un dosar penal pentru faptul că s-a recurs la instigare pentru rebeliune armată. Cerem oprirea imediată a acțiunilor ilegale", a spus CNA. într-o declarație. 

Departamentul de Investigații al FSB a inițiat legal și rezonabil un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru organizarea unei rebeliuni armate, a declarat Procuratura Generală a Federației Ruse, transmite şi Agenţia TASS.

Declarația completă a Procuraturii Generale privind cazul Prigojin:

„La 23 iunie 2023, Departamentul de Investigații al FSB al Rusiei a inițiat legal și rezonabil un dosar penal împotriva lui Prigojin E.V. în temeiul articolului 279 din Codul Penal al Federației Ruse privind organizarea unei rebeliuni armate. Acțiunilor sale le vor fi date. o evaluare juridică corespunzătoare.Pentru această infracţiune, pedeapsa sub formă de privare de libertate pe un termen de la 12 la 20 de ani, notează Ria Novosti.

FSB a cerut luptatorilor Wagner să nu facă greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține.

Evgheni Prigojin a declarat vineri că armata rusă a bombardat intenţionat o tabără a mercenarilor Wagner

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost diseminate informații false  pe rețelele de socializare despre presupusa lovitură a Forțelor Armate Ruse asupra „taberelor de antrenament și refacere ale trupelor Wagner” desfășurate în cadrul unei operațiuni militare speciale. 

Totodată, secretarul de presă al şefului statului Dmitri Peskov, a declarat în fața jurnaliștilor că președintele rus Vladimir Putin „este conștient de situația care se desfășoară în jurul fondatorului trupelor Wagner Evgheni Prigojin și sunt luate toate măsurile necesare”.  

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând "un număr foarte mare de victime", transmite vineri AFP.

"Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, asupra taberelor noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noştri au fost ucişi", a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă în care promite că va "răspunde" acestor atacuri ordonate, potrivit acestuia, de ministrul rus al Apărării.

Liderul grupării de mercenari a cerut să fie "oprit" comandamentul militar rus, pe care l-a acuzat că a efectuat lovituri mortale asupra taberelor luptătorilor săi."Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie opriţi", a spus Prigojin în mesajul audio, cerând să nu se opună "rezistenţă" trupelor sale şi afirmând că ministrul Apărării Serghei Şoigu va fi "oprit" .  

Război în Ucraina, 23 iunie | Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Război în Ucraina, 22 iunie | Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, 21 iunie Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, 20 iunie | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, 19 iunie | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close