Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 485 | Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 485 | Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:00 23 Iun 2023 Modificat la 21:03 23 Iun 2023
belgorod
Regiunea Belgorod, din Rusia, sub o ploaie de bombardamente Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Zelenski a ordonat un audit al activităţii şefilor birourilor militare de recrutare, în urma acuzaţiilor de corupţie
  • Cel puţin trei morţi în atacuri produse în sud-estul Ucrainei atribuite Rusiei
  • Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, anunţă şeful grupul de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin
  • Autoritățile din Ucraina, sfaturi pentru cetățeni în cazul unui atac asupra centralei de la Zaporojie
  • Ucraina a doborât 13 rachete de croazieră peste noapte
  • Cel puțin două persoane au murit în urma atacurilor rusești asupra Zaporojie
  • Organizația Națiunilor Unite a adăugat Rusia pe lista globală a infractorilor
  • ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane
  • Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"
  • Surse occidentale citate de CNN: "Ofensiva lansată de Ucraina nu confirmă așteptările pe niciun front!"
  • Rusia reacționează după ce Zelenski a spus că Moscova pregătește "un atac terorist, cu scurgeri de radiații", la Zaporojie

Update 21:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să desfăşoare un audit asupra activităţii şefilor comisariatelor militare regionale de recrutare, transmite Reuters.

Această comisie va fi condusă de generalul Oleksandr Pavliuk, adjunct al ministrului apărării, a precizat Zelenski după o întâlnire cu comandanţii de rang înalt ai armatei ucrainene.

Dispoziţia preşedintelui ucrainean urmează relatărilor din presă despre presupuse fapte de corupţie ale şefului unuia dintre comisariatele militare.

Zelenski a anunţat că a ordonat demiterea urgentă a unui astfel de comandant, despre a cărui familie publicaţia Ukrainska Pravda a scris că deţine în Spania o proprietate şi maşini în valoare de milioane de dolari.

"Am dat un ordin urgent să fie creată o comisie (...) şi, împreună cu unităţile de aplicare a legii şi cu Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei, să fie verificaţi toţi comandanţii birourilor militare de recrutare în toate regiunile Ucrainei, astfel încât ei să nu dezonoreze statul nostru şi memoria eroilor care mor pe front", a transmis preşedintele ucrainean pe Telegram.

El a mai menţionat în acelaşi mesaj că, la reuniunea la care a dat respectivul ordin, au fost de asemenea discutate situaţia de pe frontul războiului cu Rusia, aprovizionarea cu arme şi ritmul de producţie al industriei militare. 

Update 19:35  - Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în atacuri efectuate de armata rusă în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune CNN.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost ucis în urma unui atac cu obuze de artilerie asupra comunei Mala Tokmaceaka, a declarat Iurii Malaşko, guvernatorul regiunii Zaporojie.

În alte atacuri, produse în oraşul Herson, au fost ucise două persoane. "În oraşul Herson, forţele de ocupaţie au atacat compania municipală de transport. Au fost loviţi angajaţi civili. Din nefericire, un bărbat de 55 de ani a murit pe loc. Alte cinci persoane au fost rănite şi sunt spitalizate", a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Ulterior, autorităţile ucrainene au raportat moartea unui bărbat de 43 de ani care fusese rănit în atac.

Armata ucraineană continuă contraofensiva pe frontul din sud-estul Ucrainei, dar Kievul insistă că progresele vor fi graduale. "Facem progrese zilnic, dar sunt graduale", a declarat Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării. Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a atras atenţia că armata ucraineană nu va putea face progrese "ca în filmele de la Hollywood", după ce mai mulţi oficiali occidentali au semnalat că activităţile militare ucrainene nu răspund aşteptărilor.

Update 17:40  - Consiliul Uniunii Europene a adoptat formal, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, anunţând măsuri restrictive împotriva a 71 de persoane şi a 33 de enităţi.

"Au fost aplicate măsuri restrictive asupra a 71 de persoane şi a 33 de entităţi responsabile de acţiuni de subminare şi ameninţare a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei", a transmis Consiliul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Acţiunile adoptate astăzi vizează 104 persoane şi entităţi care sunt utilizate pentru continuarea acestui război brutal, inclusiv cele responsabile de activităţi militare, de hotărâri politice, de poluarea spaţiului public cu dezinformare şi informaţii negative, alimentând războiul militar cu războiul informaţional. Îi vizăm pe cei implicaţi în deportări inumane şi în adoptări forţate de copii ucraineni în Rusia, precum şi companii IT ruse care furnizează tehnologie esenţială şi sisteme software serviciilor de informaţii ruse. Vom continua să intensificăm presiunile asupra Rusiei cât va fi necesar", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Acesta este al 11-lea set de sancţiuni aplicat de Uniunea Europeană Rusiei de la începerea invaziei militare în Ucraina în februarie 2022. Până în prezent, sancţiunile Uniunii Europene vizează aproape 1.800 de persoane şi entităţi.

Update 16:50 Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, a declarat vineri şeful grupul de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care contrazice astfel anunțurile Kremlinului potrivit cărora contraofensiva ucraineană este un eşec, relatează AFP.

„Armata (rusă) se retrage în zonele Zaporojie şi Herson (sud), iar forţele armate ucrainene avansează”, a spus Prigojin într-un interviu video publicat de serviciul său de presă pe canalul de Telegram.

„Acelaşi lucru se întâmplă la Bahmut. Inamicul va penetra tot mai adânc în apărarea noastră”, subliniază omul de afaceri, referindu-se la un orăşel din estul Ucrainei pe care ruşii afirmă că l-au cucerit, dar unde ucrainenii spun că au înaintat pe flancuri în ultimele săptămâni.

„Nu există niciun control. Nu există niciun succes militar”, denunţă Evgheni Progojin.

Militarii ruşi „se scaldă în propriul sânge”, afirmă Prigojin, sugerând că suferă pierderi grele.

Declaraţiile şefului Wagner, care nu pot fi verificate în mod independent le contrazic pe cele ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit cărora armata rusă „respinge” toate asalturile ucrainene.

Pe de altă parte, Ucraina a anunţat tot vineri unele înaintări în sud, unde trupele au înregistrat un „succes parţial”, potrivit unui purtător de cuvânt militar, Andrii Kovaliov.

În est, armata ucraineană „continuă să oprească ofensiva trupelor ruse”, iar „confruntări armate deosebit de dificile continuă”, a anunţat el.

„Forţele noastre ale apărării au oprit ofensiva inamicului în zona Kupiansk şi Lîman”, a anunţat, la rândul său, pe Telegram, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Hanna Maliar.

Update 15:30. Ucraina a explicat ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea loc un atac asupra centralei nucleare Zaporojie. 

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a declarat că este gata să acționeze dacă ar avea loc un atac asupra centralei Zaporojie și că „nu există niciun motiv de panică”. 

Sfaturile emise de autoritățile ucrainene: 

  • Stați acasă până când autoritățile locale sau autoritățile de apărare civilă dau ordin de deplasare pe străzi. 
  • Dacă este necesar să ieșiți, nu ieșiți fără mască! 
  • Toate aparatele de aer condiționat trebuie oprite și orice deschidere trebuie sigilată cu bandă adezivă sau o cârpă umedă, sunt câteva dintre sfaturi, potrivit skynews.com.

Update 13:50.Patru bombardiere TU-95 au tras 13 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 din Marea Caspică împotriva unui aerodrom militar din regiunea Hmelnytskyi. 

Toate au fost distruse spun Forțele Aeriene Ucrainene.  

Pe baza rapoartelor Administrației Militare Regionale Hmelnytskyi, atacul aerian a avut loc între orele 3:00 și 4:00, ora locală. 

Armata a eliminat, de asemenea, o dronă de recunoaștere de tip nespecificat, a spus Forțele Aeriene. 

Update 12:30. Armata ucraineană susține că a avut „succes în două zone ale frontului de sud”. 

„În direcțiile Novodanylivka - Robotyne și Mala Tokmachka - Novofedorivka, soldații ucraineni au obținut un succes parțial și se întăresc în frontierele realizate”, a declarat Andriy Kovalov, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, într-un comunicat. 

Ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcția orașului ocupat din sudul Melitopol și a portului Berdiansk, se mai arată în comunicat. 

În est, trupele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei către orașele Kupiansk și Lyman, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-o postare Telegram. 

 „În direcțiile Kupyansk și Lyman, forțele noastre de apărare au oprit înaintarea inamicului”, a spus Maliar, potrivit CNN

Update 11:00. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre amenințarea guvernatorului din Herson, cum că armata rusă va lovi podul de la Giurgiulești, că a fost una „de testare” și era obligatoriu ca statul român să aibă o reacție.

Întrebat de jurnaliști dacă amenințarea guvernatorul Hersonului este una reală și dacă are România de ce să își facă griji, premierul Marcel Ciolacu a spus că acum se vede cât de importantă este apartenența României la NATO.

„Acum vedem cât de importantă este apartenența noastră la NATO. Mai vedem anumiți lideri politici care vin și propun românilor să ieșim din Uniunea Europeană, uitând că de la Uniunea Europeană am avut peste 54 de miliarde de euro până acum, care se regăsesc în infrastructura și dezvoltarea acestei țări, uităm cât de important este NATO și umbrela NATO în acest moment, mai ales într-o criză de securitate regională majoră în întreaga Europă, având un conflict în Europa în anul 2023. Poate când îi mai vedeți că exprimă astfel de păreri îi întrebați ce vor pune în loc, poate au ei alte concepte”, a spus Ciolacu.

Premierul consideră că a fost vorba doar de o amenințare „de testare”.

„O amenințare care cred că e doar de testare și era obligatoriu ca statul român să aibă o reacție. Am văzut că a avut și Ministerul de Externe, am avut și eu în calitate de premier, dar și ca român. Avem obligația de a oferi securitate și Republicii Moldova. Vă reamintesc că în Republica Moldova trăiesc români, la fel ca mine și ca dumneavoastră”, a mai spus Ciolacu.

Guvernatorul Hersonului, Vladimir Saldo, a amenințat că armata rusa va lovi podul de la Giurgiulești ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra unui pod care leagă regiunea ucraineana Herson de Crimeea.

„Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești în Moldova, care a fost în componenta Ucrainei, dar a fost transmisă pe Dunăre de regimul Iușcenko, toate aceste coordonate sunt cunoscute și în curând va fi un răspuns destul de serios”, a spus Saldo.

Update 10:30. Cel puțin două persoane au murit în urma atacurilor rusești asupra Zaporojie, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din regiunea de sud. 

Yurii Malashko, șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, a declarat că victimele sunt un bărbat de 55 de ani din Mala Tokmachka și un locuitor de 70 de ani din Huliaipole. 

Cele două sate se află aproape de linia frontului de sud, unde forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă pentru a revendica teritoriul forțelor ruse care ocupă părți ale regiunii. 

Rusia a atacat de 98 de ori în 24 de ore așezările din Zaporojie, a spus Malashko, potrivit CNN.

El a spus că atacurile au implicat o aeronavă, vehicule aeriene fără pilot (UAV), cinci sisteme de rachete MLRS și 88 de lovituri de artilerie în satele din prima linie. 

Update 08:30. Organizația Națiunilor Unite a adăugat Rusia pe lista globală a infractorilor pentru uciderea a 136 de copii în Ucraina în 2022, potrivit unui raport al Consiliului de Securitate al ONU, consultat de Reuters și confirmat joi pentru CNN de un diplomat al ONU. 

Reuters a citat raportul ONU care spune că forțele ruse și grupurile afiliate „au mutilat 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor ucrainene”. Armata Rusiei a folosit, de asemenea, 91 de copii drept scuturi umane, potrivit raportului. 

Rusia a negat anterior că a vizat civili. 

De asemenea, ONU a acuzat armata ucraineană că a ucis 80 de copii, a rănit 175 și a efectuat 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor. 

Ucraina nu a fost adăugată pe lista globală a infractorilor. 

Potrivit portalului guvernului ucrainean Children of War, invazia pe scară largă a Rusiei a ucis 490 de copii și a rănit 1.028 până în iunie 2023. 

Rusia a încercat să lovească barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal, susţine un consilier al preşedintelui ucrainean

Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei pentru a crea o "zonă sanitară" pustie, iar în acest scop a încercat să atace cu rachete hipersonice "Kinjal" barajul de la Krivoi Rog, a declarat joi Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de publicaţia ucraineană Ekonomiceskaia Pravda.

"Rusia nu este capabilă să păstreze sub control oraşul Energodar pe termen mediu, de aceea are în vedere un atac terorist de amploare la centrala nucleară din Zaporojie pentru a opri contraofensiva ucraineană şi a crea o zonă gri sanitară pustie pentru anii următori, ca parte a unui statu quo teritorial, fără o încetare a focului", susţine Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

"În această strategie intră şi încercările de a lovi cu rachete Kinjal barajul de la Krivoi Rog", susţine acelaşi consilier prezidenţial.

Potrivit lui Podoliak, forţele ruse ar amplasa noi mine în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei, inclusiv la bazinul de răcire.

"Dacă Kremlinul se va decide sau nu pentru un astfel de scenariu, aceasta depinde astăzi numai de reacţia lumii globale. Trebuie trasate linii roşii, iar consecinţele încălcării acestora să fie anunţate. Astăzi! Nu mâine!", susţine Mihailo Podoliak.

Şeful Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a declarat miercuri că ruşii au minat bazinul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a confirmat minarea bazinului de răcire de la uzina din Zaporojie, dar a precizat joi că mine au fost amplasate în jurul centralei şi în unele locuri din interiorul său.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut joi că serviciile secrete ale ţării sale au primit informaţii conform cărora Rusia are în vedere posibilitatea de a comite un atac "terorist" asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care ar implica emiterea de radiaţii, transmite Reuters.

Barajul din Krivoi Rog a fost deja bombardat de forţele ruse în 2022. La mijlocul lunii septembrie, ruşii au lovit barajul şi au avariat două ecluze. Din această cauză, a existat o scurgere de apă de 240 de metri cubi pe secundă. În râul Inguleţ, nivelul apei crescuse atunci cu peste 2 metri. A existat ameninţarea ca două cartiere ale oraşului Krivoi Rog, cu 150.000 de locuitori, să fie acoperite pur şi simplu de ape, aminteşte Ekonomiceskaia Pravda

Rusia a lansat noaptea trecută rachete de croazieră şi balistice, precum şi drone asupra unor ţinte în Ucraina, provocând pagube în oraşele Odesa şi Krivoi Rog, au declarat oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei dintre cele patru drone lansate în atacul din timpul nopţii, care a mai implicat trei rachete hipersonice Kinjal şi trei rachete de croazieră, a anunţat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat.

"...Rachetele inamice nu şi-au atins ţintele în regiunea Dnipropetrovsk (din care face parte Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski)... Ocupanţii îşi continuă teroarea împotriva poporului ucrainean, atacând infrastructura critică a Ucrainei", au indicat forţele aeriene.
În zona Krivoi Rog, o rachetă rusească a avariat nu mai puţin de 10 case, a anunţat administraţia regională, potrivit Reuters.

Război în Ucraina, 22 iunie | Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, 21 iunie Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, 20 iunie | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, 19 iunie | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, 18 iunie | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

×
Etichete: Război Ucraina
x close