Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 484 | Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, ziua 484 | Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, ziua 484. Statele Unite ale Americii au anunțat că vor avea reprezentanți în cadrul audierii jurnalistului Evan Gershkovich, reținut în Rusia.

Război în Ucraina, ziua 484 | Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2023   •   21:00

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane
  • Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"
  • Surse occidentale citate de CNN: "Ofensiva lansată de Ucraina nu confirmă așteptările pe niciun front!"
  • Rusia reacționează după ce Zelenski a spus că Moscova pregătește "un atac terorist, cu scurgeri de radiații", la Zaporojie
  • SUA, "extrem de dezamăgite" de respingerea apelului depus de jurnalistul Evan Gershkovich 
  • Autoritățile pro-ruse din Herson amenință cu lovituri în apropiere de granița României
  • Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, laudă partidul AUR, condus George Simion, pentru "pragmatism politic
  • Ucraina a lovit un pod care leagă Herson de Crimeea, au transmis oficialii ruși
  • Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucția Ucrainei
  • SUA vor avea reprezentanți la următoarea audiere a jurnalistului reținut Evan Gershkovich în Rusia
  • Ministrul de Externe ucrainean a discutat despre menținerea acordului cu cereale la Marea Neagră cu omologul său turc
  • Observatorul nuclear al ONU: Uzina Zaporizhzhia va folosi mai multe surse diferite de apă pentru o răcire suficient
  • Luptele grele continuă în regiunea Donețk, cu forțele ruse în defensivă, potrivit armatei ucrainene
  • Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Update 21:00 ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane.

Organizația Națiunilor Unite a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a vinovaților confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU, citat de Sky News.

De asemenea, ONU a verificat că forțele ruse au mutilat 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. 91 de copii au fost folosiți ca scuturi umane, potrivit raportului.

Forțele armate ruse și grupurile armate "afiliate", care au ucis zeci de copii în Ucraina, se află acum pe "lista rușinii" a ONU privind drepturile copiilor în conflicte, potrivit unei copii a unui viitor raport văzut joi de AFP.

Raportul anual al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, enumeră încălcările drepturilor copiilor în aproximativ douăzeci de zone de conflict din întreaga lume și anexează o listă a celor responsabili de aceste încălcări, care includ copii uciși și mutilați, recrutare, răpire și violență sexuală.

Forțele armate ruse și "grupurile armate afiliate" - care nu sunt identificate în text - au fost adăugate pe această listă, supranumită "lista rușinii" pentru anul 2022, în special din cauza numărului de copii uciși și răniți și a atacurilor asupra spitalelor și școlilor din Ucraina.

"Sunt deosebit de șocat de numărul mare de atacuri asupra școlilor, spitalelor și personalului protejat, precum și de numărul mare de decese și mutilări de copii atribuite forțelor ruse și grupurilor armate afiliate", subliniază Antonio Guterres în documentul care vizează anul 2022 și care urmează să fie publicat marți.

Raportul, care a fost distribuit joi membrilor Consiliului de Securitate, notează totuși că autoritățile ruse au purtat discuții cu ONU pe aceste teme și le cere "să-și finalizeze urgent angajamentele de a proteja copiii, inclusiv prin renunțarea la utilizarea militară a școlilor și spitalelor".

"Sunt consternat de numărul mare de încălcări grave comise împotriva copiilor din Ucraina în urma invaziei Ucrainei de către Federația Rusă", notează mai general Antonio Guterres.

ONU a confirmat că 477 de copii au fost uciși în Ucraina în 2022, dintre care 136 de decese atribuite forțelor rusești și grupurilor afiliate și 80 forțelor armate ucrainene, precum și 909 cazuri de copii mutilați, dintre care 518 atribuite forțelor rusești și grupurilor afiliate și 175 forțelor ucrainene.

ONU a enumerat, de asemenea, 461 de atacuri asupra școlilor și 290 asupra spitalelor, ceea ce duce la un total de 751, dintre care două treimi au fost atribuite forțelor ruse și grupurilor afiliate.

Update 20:00 Președintele rus Vladimir Putin a reiterat, joi, că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv" și a atras atenția această țară are un "număr de rezerve strategice care nu au fost încă activate".

Președintele rus a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, reuniune desfășurată la Moscova.

Liderul de la Kremlin a susținut că forțele ucrainene pierd teren, dar a indicat că trupele ruse trebuie să "procedeze în funcție de realități" atunci când își planifică luptele.

Aliații occidentali ai Ucrainei au arătat clar că au "decis, cu adevărat, să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean", a adăugat Vladimir Putin.

"Astăzi vedem că acest potențial ofensiv (al Ucrainei) nu a fost încă epuizat: există și rezerve pe care inamicul se gândește unde și cum să le introducă", a continuat el. 

Miercuri, președintele rus a estimat că există o "anumită acalmie" în lupte, Ucraina neavând nicio operațiune ofensivă în desfășurare, după ce trupele Kievului ar fi suferit "mari pierderi" pe câmpul de luptă.

CNN precizează că nu este în măsură să verifice în mod independent afirmațiile lui Vladimir Putin cu privire la pierderile ucrainene sau la desfășurarea operațiunilor pe teren. 

Update 18:00 În primele sale faze, contraofensiva ucraineană are mai puțin succes, iar forțele rusești dau dovadă de mai multă competență decât indicau evaluările analiștilor militari din Vest.

Această evoluție a fost confirmată pentru CNN de doi oficiali occidentali și de un oficial militar american de rang înalt, la adăpostul anonimatului.

"Contraofensiva nu răspunde așteptărilor pe niciun front", a declarat unul dintre oficialii citați.

Potrivit analizelor recente făcute de experții vestici, liniile de apărare rusești s-au dovedit a fi bine fortificate, ceea ce face dificilă străpungerea lor de către forțele ucrainene.

În plus, forțele ruse au reușit să stăvilească blindatele ucrainene prin atacuri cu rachete și mine și au dat dovadă de mai multă eficiență în desfășurarea puterii de luptă aeriene.

De asemenea, potrivit mai multor oficiali, vremea nefavorabilă s-a dovedit a fi o problemă pentru avansul trupelor ucrainene, notează CNN.

Însuși președintele Volodimir Zelenski a admis, miercuri, că progresele forțelor sale au fost "mai lente decât se dorea", adaugă sursa citată.

Update 17:00 Kremlinul a respins o acuzație formulată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia Rusia "ia în considerare un atac terorist" la centrala nucleară Zaporojie, aflată în zona ocupată de trupele Moscovei în sudul țării.

Zelenski a citat serviciile de informații ucrainene, care ar fi primit informații că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la complexul nuclearo-electric, scenariu ce ar implica "scurgeri de radiații".

"Aceasta este o altă minciună. Știți, tocmai au existat contacte cu AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) acolo, pe teren. O evaluare de nivel foarte ridicat din partea Agenției Internaționale. Au văzut tot ce au vrut să vadă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a declarat că rușii au minat bazinul de răcire cu apa pentru reactoarele centralei atomice.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa iar luptele din jurul complexului, capturat de ruși anul trecut, au stârnit temeri că acesta ar putea fi scena unui alt accident nuclear major în Ucraina, după cel din 1986, de la Cernobîl.

Aceste temeri au crescut de la aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka, care a provocat inundații soldate cu zeci de morți și pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

Update 16:00 Statele Unite sunt "extrem de dezamăgite" de decizia unui tribunal rus de a respinge apelul lui Evan Gershkovich împotriva detenției sale provizorii.

Declarația a fost făcută, joi, de ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy.

"Aceasta a fost o audiere procedurală, prin care se făcea apel la condițiile de menținere în detenție și am fost extrem de dezamăgiți de respingerea apelului său", a spus Tracy.

Ea a precizat că "nu a putut vorbi cu Evan, în mod direct, la tribunal, astăzi".

De asemenea, ambasadoarea a criticat refuzul Rusiei de a răspunde cererilor diplomaților americani, de a avea acces la Gershkovich pentru furnizarea de asistență consulară.

"Nerespectându-și obligațiile în cadrul convenției dintre cele două țări, Rusia a refuzat cererile ambasadei SUA pentru acces consular formal în trei ocazii de când l-am vizitat ultima dată pe Evan, în aprilie", a precizat Lynne Tracy. 

În vârstă de 31 de ani, Gershkovich a fost arestat în luna martie, la Ekaterniburg, sub acuzații de spionaj pe care el și angajatorul său, The Wall Street Journal, le neagă cu vehemență.

La 23 mai, detenția sa a fost prelungită cel puțin până la 30 august, în așteptarea procesului.

Update 14:00 Autoritățile pro-ruse din Herson amenință cu lovituri în apropiere de graniţa României, transmite Antena 3 CNN.

Guvernatorul numit de Rusia în Herson, Vladimir Saldo, anunță că ar putea fi luat la țintă podul de la Giurgiuleşti, din Republica Moldova, situat în apropiere de granițele cu România și cu Ucraina.

O astfel de lovitură ar fi un răspuns la bombardamentul ucrainean asupra podului Ciongar, care leagă părțile controlate de ruși în Herson de Crimeea.

"Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, ale podului din Giurgiulești, Republica Moldova, sunt cunoscute și va urma un răspuns serios, în curând", a amenințat Saldo.

Update 13:00 Un interviu acordat agenției TASS de ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, arată că liderul AUR, George Simion, este apreciat de oamenii Moscovei pentru conduita sa politică.

"Mulți români evaluează importanța relațiilor de bună vecinătate cu Rusia mult mai realist decât o fac autoritățile române", susține Kuzmin în interviul pentru TASS. 

"Există un consens destul de larg, pro-atlantic și pro-european, în elita politică românească. Dacă însă conducerea politică adoptă o poziție clar neprietenoasă față de Rusia, în societate sunt și alte opinii. În Parlament, doar deputații independenți sunt capabili să-și ridice vocea. Și când încep să vorbească despre interese naționale, sunt acuzați că sunt 'agenți ai Kremlinului'", a estimat el.

Potrivit lui Kuzmin, există o excepție în forul legislativ român, reprezentată de formațiunea AUR, Alianța pentru Unirea Românilor.

"La ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor a reușit să treacă pe neașteptate pragul parlamentar. În timp ce în cercurile politice ale României deja se discută deschis despre necesitatea de supunere în fața voinței noului hegemon neo-colonial - Statele Unite, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte ciudat, 'unionist român', așa cum este adesea numit", a apreciat ambasadorul rus.

"Astfel, rămâne deschisă întrebarea dacă sentimentele realiste din societatea românească pot afecta relațiile interstatale", a conchis Valeri Kuzmin.

Update 09:00 Un atac cu rachete ucrainene a lovit un pod care leagă părțile controlate de Rusia, din regiunea Herson, de peninsula Crimeea, ceea ce a dus la devierea traficului, au declarat joi oficiali numiți de Rusia în ambele regiuni, transmite Reuters.

Vladimir Saldo, guvernatorul Hersonului, numit de Rusia, a declarat că drumul a fost avariat, dar nu au fost raportate victime. El a spus că este posibil ca rachete Storm Shadow să fi fost folosite pentru atac.

Guvernatorul din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că specialiștii examinează locul pentru a stabili când va putea fi reluat traficul pe pod.

Podul Ciongar este unul dintre cele câteva care leagă Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, de partea continentală, potrivit Mediafax.

Update 08:15 Piloții ucraineni s-ar putea antrena în România cu avioanele F-16

Potrivit jurnaliștilor de la Politico, mai multe țări occidentale consideră că România este cea mai bună locație pentru pregătirea soldaților din Ucraina.

Publicația susține că oficialii NATO lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentelor.

Momentan, Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de antrenament, dar nu s-a decis încă ce țări vor furniza aeronavele necesare.

Update 08:00 Occidentul promite miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis, în cadrul conferinţei din Londra, ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei, potrivit Reuters.

Salutând susţinerea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat totuşi că Kievul are nevoie de angajamente concrete faţă de proiecte care vor ajuta Ucraina nu numai să se redreseze, dar şi să devină un membru puternic al lumii occidentale.

Premierul britanic Rishi Sunak a lansat un cadru de asigurări pe timp de război în încercarea de a încuraja companiile să investească.

"Împreună cu aliaţii, ne vom menţine susţinerea pentru apărarea Ukrainei şi vom fi alături de Ucraina cât timp va fi necesar“. a declarat Sunak în cadrul conferinţei.

Sunak a anunţat de asemenea noi măsuri, incluzând garanţii suplimentare de 3 miliarde de dolari pentru deblocarea de împrumuturi de la Banca Mondială.

Ajay Banga, preşedinte al World Bank Group, a declarat că va permite grupului să ajute în continuare "oamenii să-şi refacă vieţile“.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că UE va oferi Ucrainei 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, în timp ce secretarul american de stat a oferit sprijin suplimentar de 1,3 mi­liarde de dolari.

Ucraina caută să atragă până la 40 miliarde de dolari pentru a finanţa prima parte a unui „Plan Marshall Verde“ pentru reconstrucţia econo­miei sale, a declarat un oficial ucrainean înaintea conferinţei.

Peste 400 de companii din 38 de ţări au semnat Ukraine Business Compact, o declaraţie de susţinere a redresării Ucrainei.

Primele investiţii concrete au venit însă din partea Philip Morris şi Nestle, doi giganţi din industria bunurilor de larg consum. Philip Morris International va construi o nouă fabrică de tutun în Ucraina, relatează Ukrinform.ua.

De asemenea, Nestle a început construcţia unei noi fabrici în Volyn. Investiţiile în noul proiect vor ajunge la 40 milioane de dolari. Împreună cu fabrica din Torchin, reţeaua de producţie din Volyn va deveni hub-ul regional european al companiei pentru vermicelli. Compania a spus că hub-ul va angaja 1.500 de oameni în producţie, potrivit Mediafax.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a declarat că va avea reprezentanți ai ambasadei SUA la audierea jurnalistului reținut Evan Gershkovich de joi în Rusia.

"Continuăm să simțim că întregul proces legal în legătură cu Evan este o falsă. Am fost foarte clar că Evan este reținut pe nedrept, fiind deținut pe nedrept și vizat doar pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-un briefing de presă.

Patel nu a știe când americanului reținut i s-a acordat până acum acces consular. Mai multe solicitări anterioare de acces au fost refuzate de guvernul rus.

Război în Ucraina, 21 iunie Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, 20 iunie | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, 19 iunie | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, 18 iunie | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin, aplaudat la Sankt Petersburg după ce a înjurat țările NATO

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close