Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 313. 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, ziua 313. 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, ziua 313. Şeful Statului Major al armatei ucrainene declară că 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate.

Război în Ucraina, ziua 313. 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Ukraine Presidency
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Ian 2023   •   23:30

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rusia anunță că Ucraina a bombardat regiunea de graniță Belgorod
  • Zelenski obține confirmarea că UE va începe plățile din ajutorul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina
  • Lovitura HIMARS care a ucis sute de soldați ruși la Makiivka, confirmată de oamenii Moscovei din Donețk
  • Rușii au scris "An Nou fericit" pe o dronă "Gheran-2" trimisă în Ucraina
  • Piața din Berislav, bombardată cu tancul de forțele ruse
  • Rusia și Ucraina ar urma să încheie un armistițiu în 2023
  • Lupte grele în Luhansk pentru controlul unei autostrăzi
  • Forțele armate ucrainene susțin că au ucis 400 de soldați ruși în Makiivka
  • Mai multe resturi de la o dronă au căzut în Kiev
  • Jens Stoltenberg: Ucraina trebuie să primească sprijin pe termen lung de la Occident
  • Zelenski transmite de Anul Nou speranța unei victorii în Ucraina, iar Rusia lansează noi atacuri
  • Ursula von der Leyen: șefia suedeză a UE va fi crucială în menținerea sprijinului pentru Ucraina
  • Atacurile ruseşti asupra Ucrainei din ajunul şi noaptea Anului Nou s-au soldat cu patru morţi şi 50 de răniţi
  • Ucraina susţine că a doborât 45 de drone în noaptea de Anul Nou

Update 23:30 - 40% din teritoriile ocupate după 24 februarie 2022, când Rusia a lansat invazia în Ucraina, au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

"Forţele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă şi 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia începând din 2014", a anunţat generalul Zalujni într-o postare pe Telegram.

Update 22:30 - Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a "epuiza" Ucraina, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

"Avem informații potrivit cărora Rusia plănuiește un atac prelungit cu ajutorul dronelor Shahed", a declarat Zelenski în discursul său de luni seara.

"Probabil că mizează pe epuizare. Epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre", a adăugat președintele ucrainean.

Ucraina, a spus el, trebuie să "acționeze și să facă totul pentru ca teroriștii să eșueze în scopul lor".

Update 21:00 - Comitetul Militar al NATO va avea o reuniune pe 18 şi 19 ianuarie la Bruxelles pentru a analiza evoluţia războiului pornit în februarie anul trecut de Rusia împotriva Ucrainei şi a lua în discuţie alte ''chestiuni de importanţă strategică'', a anunţat luni Alianţa Nord-Atlantică, transmite agenţia EFE.

Alcătuit din şefii de Stat Major ai armatelor celor 30 de ţări membre ale NATO şi condus de olandezul Rob Bauer, Comitetul Militar al Alianţei va discuta sprijinul pe care aceasta îl oferă Ucrainei şi provocări precum operaţiunile de apărare împotriva ameninţărilor hibride sau transformarea digitală, notează Alianţa într-un comunicat.

La reuniunea din 18-19 ianuarie va participa de asemenea secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmând să ia parte ca invitaţi şi şefii de Stat Major din Finlanda şi Suedia, ţări viitoare membre ale Alianţei.

Update 19:28 Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat, luni, bombardamente în acest teritoriu al Rusiei.

Localitatea Murom din districtul orășenesc Șebekinski a fost bombardată de forțele armate ucrainene, a scris pe Telegram Viaceslav Gladkov.

O altă localitate, Viazovoe, a fost, de asemenea, lovită de tirurile ucrainene, a adăugat el.

Potrivit oficialului rus, bombardamentele nu au făcut victime, ci doar pagube materiale, inclusiv avarii la o linie de alimentare cu electricitate.

Guvernatorul din Belgorod a mai spus că loviturile efectuate de ucraineni ar fi afectat și un cimitir local.

Belgorod se află la aproximativ 35 de kilometri de granița ruso-ucraineană și a mai fost lovită anterior de forțele Kievului.

Luna trecută, guvernatorul regional a anunțat decesul unei persoane și rănirea altor opt, în urma tirurilor ucrainene.

Update 17:38 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, luni, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a postat pe Twitter, după discuție, că Ucraina aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE.

Suma este destinată consolidării sistemului financiar ucrainean, în timp ce războiul declanșat de Rusia continuă, notează presa internațională.

Zelenski i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul oferit şi a adăugat că-şi vor coordona împreună eforturile pentru desfăşurarea unui summit Ucraina - Uniunea Europeană.

"În prima mea conversaţie din noul an cu preşedintele Zelenski i-am transmis sprijinul meu din toată inima şi i-am adresat cele mai bune urări pentru ucraineni în 2023", a scris, la rândul său, Ursula von der Leyen pe Twitter.

Ea a confirmat că UE va începe "în curând" să transfere Kievului tranșe din ajutorul de 18 miliarde de euro.

"UE va fi alături de voi atât timp cât va fi nevoie. Susţinem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate şi împotriva agresiunii brutale", a concluzionat șefa executivului de la Bruxelles.

Update 15:38 O sursă apropiată de conducerea pro-Moscova din regiunea Donețk a confirmat, luni, moartea a zeci de recruți ruși într-o lovitură efectuată de ucraineni asupra unei clădiri.

Imagini postate online, a căror autenticitate nu a putut fi verificată imediat în mod independent de presa internațională, arată ruinele unui colegiu vocațional din orașul minier Makiivka, redus la o grămadă de dărâmături.

"Potrivit informațiilor mele, sunt confirmați mai puțin de 100 de morți până în prezent. Ceea ce s-a relatat este mult exagerat. Au fost aduși peste noapte cincizeci și opt de răniți, ceea ce este mult pentru o zi normală, dar nu atât de mult, dacă este să asculți informațiile despre sute de morți. Era o locație pentru recruți ruși mobilizați", a declarat sursa citată, la adăpostul anonimatului, conform agenției Reuters.

În schimb, Ministerul Apărării din Ucraina susține că au fost uciși cel puțin 400 de militari ruși.

De asemenea, Daniil Bezsonov, un oficial din zonele controlate de Moscova în regiunea Doneţk, a declarat că școala din Makiivka a fost lovită de rachete HIMARS aproape de miezul nopții de sâmbătă, când oamenii din regiune se pregăteau să celebreze trecerea în noul an.

"A avut loc o lovitură masivă cu rachete HIMARS asupra unei școli vocaționale. Sunt morți și răniți, numărul exact e încă necunoscut. Clădirea a fost grav avariată", a postat Bezsonov pe Telegram.

La rândul său, Igor Ghirkin, naționalist rus şi fost membru al serviciului de securitate FSB, implicat în organizarea milițiilor pro-ruse în estul Ucrainei, a scris luni dimineață pe Telegram că "numărul morților și răniților este de mai multe sute".

Ghirkin, care a criticat eșecurile armatei ruse în Ucraina, a spus că muniția rușilor era depozitată în aceeași clădire în care erau cazați recruții.

Update 13:15 Cinci persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat cu tancul piața din Berislav, oraș din regiunea Herson situat pe malul râului Nipru.

Iaroslav Ianușevici, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că forțele ruse au efectuat atacul la Berislav în cursul dimineții de luni.

"În acest moment, se știe despre 5 răniți. Trei persoane sunt în stare gravă", a spus Ianușevici.

 "Se presupune că focul a fost efectuat dintr-un tanc din Kahovka, localitate ocupată temporar", a adăugat el.

Kahovka se află pe partea opusă a râului Nipru.

Din noiembrie, de când s-au retras din orașul Herson, trupele ruse au lansat numeroase atacuri asupra orașului și a regiunilor învecinate, omorând civili și distrugând infrastructura.

Update 12:59 Militarii ruși au scris "urări de Anul Nou" pe dronele trimise deasupra Ucrainei în ultimele valuri de atacuri aeriene.

Pe stabilizatoarele unei drone "Gheran-2" doborâte de apărarea antiaeriană pot fi văzute un mesaj în rusă "An Nou fericit" și desene care ilustrează "cadouri explozive".

Fotografia este distribuită, între alții, pe Twitter, de consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak.

"O femeie de 22 de ani, rănită în orașul Hmelnîțki de o rachetă rusească, a murit în prima zi a noului an. Iar rușii continuă să lanseze 'cadouri ucigașe'. Pentru teroriști, nu sunt niciodată destule victime", a scris oficialul ucrainean în mesajul care însoțește fotografia.

Dronele "Gheran-2" sunt, de fapt, drone iraniene "Shahed-136" rebotezate de ruși.

Update 12:36 Rusia și Ucraina vor încheia armistițiu în 2023 iar acest eveniment s-ar putea produce chiar la jumătatea acestui an, spune un fost militar de rang înalt al NATO, citat de agenția germană de presă DPA.

"Mă aștept să se întâmple la vară, când ambele părți vor spune că războiul nu duce nicăieri", a declarat Hans-Lothar Domrose.

El a estimat că perioada "cea mai probabilă" pentru un impas militar care să preceadă un acord de încetare a focului este între lunile februarie și mai.

"Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistițiu", a indicat Domrose, care a deținut poziții de rang înalt în cadrul forțelor internaționale din Afganistan și, mai târziu, în structurile de comandă ale NATO în Europa.

"Armistițiu nu înseamnă pace, înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp și este nevoie de un mediator", a continuat fostul general.

Între posibilii candidați la conducerea negocierilor, el i-a nominalizat pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe premierul indian Narendra Modi.

Update 11:20 Militarii ucraineni și ruși duc lupte grele în regiunea Luhansk pentru controlul asupra unei autostrăzi, potrivit Sky News.

Militarii se luptă pentru controlul unei autostrăzi cheie care face legătura între nordul și sudul Ucrainei. Luptele pentru acest obiectiv au început în urmă cu cinci zile, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Este vorba despre autostrada P66, care trece la nord de orașul Kremina, controlat de ruși.

Ministerul a adăugat că P66 este o „rută cheie de aprovizionare" pentru secțiunea nordică a frontului rusesc din Donbas.

„Utilizarea sa a fost întreruptă de artileria ucraineană începând din octombrie, dar dacă Ucraina ar fi capabilă să securizeze ruta, ar fi foarte probabil să submineze și mai mult apărarea Rusiei în Kremina", a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Update 10:30 Soldații ucraineni găsesc puterea să își păstreze umorul. Un sistem HIMARS decorat cu instalație luminoasă ”livrează cadouri” inamicilor de Anul Nou.

Update 09:00 Forțele de Apărare ale Ucrainei au lansat un atac asupra unei baze militare rusești din Makiivka ocupată în regiunea Donețk în noaptea de Anul Nou, în urma căruia 400 de militari ruși au fost uciși și alți 300 răniți, potrivit publicației ucrainene Pravda.

Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei (StratCom) a scris pe Telegram că, în urma unei lovituri precise în Makiivka, aproximativ 400 de ruși mobilizați au fost uciși și alți aproximativ 300 de militari au fost răniți.

Soldații ruși erau staționați în clădirea școlii profesionale locale nr. 19.

Pierderile mari suferite de ruși în Makiivka par să fie confirmate de propagandiștii ruși. Astfel, Andrei Medvedev s-a arătat indignat de neglijența care a dus la pierderi mari de personal.

„Pe scurt, despre Makiivka. (…) Să consideri inamicul un prost care nu vede nimic în a zecea lună de război este periculos și criminal. A plasa personalul oriunde în clădiri, în loc să îl plasezi în adăposturi, înseamnă a ajuta direct inamicul”, a scris Medvedev pe Telegram.

Update 08:00 Noi atacuri aeriene ale rușilor au avut loc noaptea trecută în Ucraina. 

Resturi de la o dronă distrusă de apărarea antiaeriană au lovit cartierul rezidențial Desnianskiy din nord-estul Kievului, a afirmat primarul orașului. Vitali Klitschko a spus că resturile au lovit un drum și au avariat o clădire. Un tânăr de 19 ani a fost transportat la spital, a adăugat primarul.

Atacurile cu drone de pe parcursul nopții au provocat întreruperi de energie electrică la Kiev. Mai multe zone ale orașului au rămas în beznă. 

"Există întreruperi de energie electrică de urgență în oraș", a confirmat primarul Klitschko.

Atacul a fost confirmat și de guvernatorul regional.

"Rușii au lansat mai multe valuri de drone Shahed, vizând instalații de infrastructură critică. Apărarea antiaeriană este la lucru", a precizat Oleksiy Kuleba.

Este a doua noapte consecutivă de atacuri rusești asupra capitalei Ucrainei după ce în ajunul Anului Nou orașul a fost atacat cu rachete. În prima noapte a anului forțele ucrainene au doborât 45 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de ruși.

Update 00:00 ''Ruşii se tem. Puteţi simţi asta. Şi se tem pe bună dreptate, pentru că vor pierde. Drone, rachete, nimic altceva nu îi va ajuta, pentru că noi rămânem uniţi. Ei sunt uniţi doar de teamă'', a adăugat şeful statului ucrainean.

El le-a mulţumit din nou tuturor celor care se luptă cu inamicul pe linia frontului. "Răspundem la fiecare lovitură rusă la Herson, Nikopol, regiunea Harkov, toate oraşele şi comunităţile noastre", a subliniat el.

Consilierul său Mihailo Podoliak a afirmat că valul de atacuri cu drone contra unor oraşe din Ucraina în noaptea de Anul Nou arată că ''Rusia nu mai are vreun obiectiv militar''.

Război în Ucraina, 1 ianuarie |  Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, 31 decembrie | Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, 30 decembrie | Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre o soluţie diplomatică în Ucraina 

Război în Ucraina, 29 decembrie | O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

Război în Ucraina, 28 decembrie | Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close