Antena 3 CNN Externe Revista presei. NATO promite 5.000 de soldaţi pentru Afganistan. Martor în abuzurile postelectorale iraniene, mort în condiţii suspecte. Chavez: Statul ar putea viza mai multe bănci private

Revista presei. NATO promite 5.000 de soldaţi pentru Afganistan. Martor în abuzurile postelectorale iraniene, mort în condiţii suspecte. Chavez: Statul ar putea viza mai multe bănci private

Revista presei. NATO promite 5.000 de soldaţi pentru Afganistan. Martor în abuzurile postelectorale iraniene, mort în condiţii suspecte. Chavez: Statul ar putea viza mai multe bănci private
Sursa foto: revista presei
03 Dec 2009   •   04:42
Martor în abuzurile postelectorale iraniene, mort în condiţii suspecte

Un doctor de 26 de ani care a dezvăluit tortura la care au fost supuşi protestatarii din Iran a murit ortrăvit cu o salată pe care o comandase. Aceasta a fost ?condimentată? cu un medicament folosit pentru tensiune, care în doze mari provoacă decesul, arată procurorii iranieni. Dezvăluirile alimentează temerile opoziţiei că a fost ucis pentru ce ştia.
Anchetatorii încă încearcă să descopere dacă moartea sa de luna trecută a fost sinucidere sau crimă, arăta procurorul Abbas Dowlatabadi, citat de agenţia IRNA.
După protestele post electorale din vară la Teheran, mulţi demonstranţi au fost torturaţi, cele mai grave fapte petrecându-se la închisoarea Kahrizak, unde mai mulţi deţinuţi au murit. Evenimentele au devenit atât de cunoscute încât liderul suprem iranian a fost forţat să o închidă, transmite AP.
Ramin Pourandarjani, doctor la Kahrizak, a depus mărturie în faţa comisiei parlamentare, unde a dezvăluit că unul dim demonstranţi a murit tocmai din cauza torturii. El arăta că a fost forţat să stabilească altă cauză a morţii.
Pourandarjani a murit pe 10 noiembrie în circumstanţe misterioase.



NATO promite 5.000 de soldaţi pentru Afganistan

Europenii şi alţi aliaţi ai SUA vor contribui cu peste 5000 de trupe la forţele internaţionale din Afganistan, a anunţat şeful NATO, subliniind că războiul nu este doar al Americii.
Totuşi, în afară de Polonia, promisiunile au însemnat doar un număr mic de soldaţi din partea unor state mici. Puteri europene precum Franţa şi Germania au lăudat discursul lui Barack Obama despre noua sa strategie , dar nu au spus nimic despre noi trupe, scrie CBS News.
Reacţionând la apelul lui Obama pentru suplimentarea trupelor, un oficial polonez a anunţat că este posibilă trimiterea a 600 de sodaţi suplimentari pentru patrulă şi antrenament, pe lângă cei 2000 deja existenţi.




Chavez: Statul ar putea viza mai multe bănci private

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a declarat că guvernul său ar putea lua în vizor alte bănci pentru intervenţia statului, la doar două zile după ce guvernul a închis patru bănci private, arată Reuters.
Luni, autorităţile au închis patru bănci ale unor oameni de afaceri ce aveau legături cu guvernul, citând iregularităţi interne.
Măsura a adus sute de deponenţi au ieşit pe străzi şi s-au iscat discuţii despre posibilitatea ca mai multe din cele aproape 50 de bănci să fie închise sau preluate de stat.



Iran eliberează navigatorii britanici

Cinci navigatori britanici care ajunseseră în apele teritoriale iraniene au fost eliberaţi miercuri, la o săptămână după ce au fost arestaţi. Ei au declarat că au fost trataţi bine
în această perioadă, informează AFP.
Secretarul britanic de Externe, David Miliband, a salutat modul "profesional" în care Iran a tratat cu Londra pentru eliberarea navigatorilor. El a subliniat că acest caz a fost unul strict ?civil?, şi nu unul politic, arătând că diplomaţia poate funcţiona.
Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close