Antena 3 CNN Externe Rusia expulzează un diplomat român în replică la acțiunea similară a guvernului de la București

Rusia expulzează un diplomat român în replică la acțiunea similară a guvernului de la București

Rusia a decis expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca măsură de răspuns la decizia autorităților de la București de a-l declara persona non-grata, la sfârșitul lunii trecute, pe Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București, acuzat de activități de spionaj.

Rusia expulzează un diplomat român în replică la acțiunea similară a guvernului de la București
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    12 Mai 2021   •   11:25

România a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că îl expulzează pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusiei pentru activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic. Nu au fost oferite alte motive ale acestei decizii.

Potrivit unor surse MAE, Aleksei Grișaev, adjunctul atașatului militar rus la București, făcea activități de spionaj.

El avea misiunea să recruteze cetățeni români care să îi ofere informații din interiorul Guvernului. Informațiile se referă la politici externe ale României, dar și chestiuni ce țin de armată și de sistemul național de securitate energetică.

"La 11 mai, ambasadorul României, Cristian Istrate, a fost invitat la MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului despre declararea ca persona non grata a adjunctului ataşatului pe probleme de apărare din cadrul Ambasadei României, căpitan G. Iliescu.

Angajatului respectiv i se cere să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în decurs de 72 de ore. Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la anunţul fără nicio bază al părţii române din 26 aprilie de a-l declara persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti", se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse.

Alte şapte ţări ale fostului bloc sovietic din Europa Centrală şi de Est, toate membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au expulzat diplomaţi ruşi în aprilie, declanşând măsuri reciproce din partea Moscovei.

×
Subiecte în articol: diplomati guvern
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close