Antena 3 CNN Externe Rusia îi interzice pe europenii care neagă ?eliberarea? de către armata roşie

Rusia îi interzice pe europenii care neagă ?eliberarea? de către armata roşie

Rusia îi interzice pe europenii care neagă ?eliberarea? de către armata roşie
Sursa foto: armata rosie
20 Mai 2009   •   14:23

Est-europenii care cred că ţările lor au fost ocupate după război vor fi interzişi în Rusia, conform unor noi propuneri legislative.
Dmitri Medvedev, preşedintele rus, a creat o comisie de 38 de parlamentari şi ofiţeri de informaţii care va identifica ?revizioniştii ? străini ce ?defăimează prestigiul internaţional al Federaţiei Ruse".
Iniţiativa calificată ca "orwelliană? de criticii săi vine cu puţin timp înainte ca parlamentul să legifereze alt act controverst ce scoate în afara legii "reabilitarea nazismului".
Legea a atras critici tocmai prin ceea ce defineşte ca reabilitare a nazismului, anume toţi cei care "diminuează" rolul Uniunii Sovietice în război sau critică în orice fel, infracţiuni considerate la fel de grave ca glorificarea lui Hitler.
Cine contravine legii, despre care se susţine că ar fi similară legii germană de negare a holocaustului, riscă cinci ani de închisoare.
Statele străine ai căror oficiali se fac vinovaţi de noile crime vor suferi şi ele sancţiuni. Actul dă Rusiei posibilitatea să expulzeze ambasadori sau să întrerupă relaţiile diplomatice cu statele vinovate sau să impună blocade de comunicaţii şi transport.
Se presupune că legislaţia are în vizor în primul rând ţări precum Letonia, Lituania şi Estonia, care mai degrabă susţin că au fost ocupate, nu eliberate de Uniunea Sovietică.
Iniţiatorul legii, Serghei Şoigu, deja a declarat că ar putea fi folosit actul pentru interzicerea oficialilor estonieni, iar un parlamentar rus susţinea că statele baltice merită a fi pedepsite pentru asemenea opinii.
În acelaşi timp, fostul deputat de opoziţie Vladimir Rîjkov aprecia că "fostul KGB va decide din nou ce este sovietic şi ce nu", iar acest act ar putea contribui la reabilitarea lui Stalin.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close