Antena 3 CNN Externe Rusia şi SUA fac eforturi pentru a aduce pacea în Siria

Rusia şi SUA fac eforturi pentru a aduce pacea în Siria

Rusia şi SUA fac eforturi pentru a aduce pacea în Siria
Sursa foto: Foto: AP
08 Mai 2013   •   14:26

Statele Unite ale Americii şi Rusia au ajuns la un acord şi vor face presiuni pentru ca cele două părţi implicate în conflictul din Siria să pună capăt luptelor sângeroase. În acest sens, Washingtonul şi Moscova vor patrona o conferinţă internaţională pentru găsirea unor soluţii rapide pentru restabilirea păcii în regiune.

Emisarul comun al ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, a primit cu entuziasm acest acord dintre cele două puteri mondiale, potrivit unui comunicat oficial.

"Acestea sunt primele ştiri dătătoare de speranţă privind destinul nefericit al aceste ţări (n.r. Siria). Declaraţiile de la Moscova constituie un pas înainte semnificativ", se arată în comunicatul remis de cabinetul lui Brahimi.

Discuţiile avute la Moscova, între Secretarul de Stat american, John Kerry şi ministrul de externe rus, Sergei Lavrov s-au întins până târziu în noapte. În prealabil, şeful dipomaţiei americane a avut o întrevedere de două ore şi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

"Am căzut de acord că Rusia şi Statele Unite vor încuraja atât guvernul sirian, cât şi grupurile din opoziţie să găsească rapid o soluţie politică", a declarat Lavrov, într-o conferinţă de presă conclusivă, ţinută după miezul nopţii.

Reprezentanţii celor două state speră ca la sfârşitul acestei luni, părţile beligerante din Siria să se aşeze la masa negocierilor, pe baza acordului de la Geneva, semnat la 30 iunie, anul trecut.

Întâlnirea dintre Kerry şi Lavrov este de o importanţă majoră, având în vedere că Washingtonul şi Moscova au ajuns la un numitor comun privind criza din Siria. Aşa cum notează Al Jazeera, este pentru prima dată când cele două state spun răspicat că singura rezolvare a conflictului militar trebuie să fie realizată prin pârghii politice.

×
Subiecte în articol: John Kerry Sergei Lavrov Siria
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close