Antena 3 CNN Externe Scandal de hărțuire sexuală la nivel înalt. Democratul John Conyers a demisionat dintr-un post-cheie în Congres

Scandal de hărțuire sexuală la nivel înalt. Democratul John Conyers a demisionat dintr-un post-cheie în Congres

Scandal de hărțuire sexuală la nivel înalt. Democratul John Conyers a demisionat dintr-un post-cheie în Congres
26 Noi 2017   •   23:59

Decanul Camerei Reprezentanţilor, John Conyers, şi-a anunţat duminică demisia din postul de lider al minorităţii democrate din cadrul Comisiei pentru probleme juridice, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală formulate de colaboratoare ale sale, transmite AFP.

O anchetă internă a fost lansată marţi de Congres în privinţa acestui erou al luptei pentru drepturile civice ale negrilor, ale cărui mandate de parlamentar încep din anul 1965, scrie AFP.

Alesul, în vârstă de 88 de ani, a negat, într-un comunicat, acuzaţiile şi a afirmat că este "nerăbdător să se justifice" în faţa Comisiei de etică a Camerei.

"Dar cred că prezenţa mea în calitate de democrat cu poziţia cea mai înaltă în cadrul Comisiei de probleme juridice nu ar servi eforturilor acesteia atât timp cât ancheta Comisiei de etică este în curs", a precizat John Conyers, pentru a-şi explica demisia.

El a recunoscut că i-a dat puţin peste 27.000 de dolari, în 2015, unei foste colaboratoare parlamentare care îl acuza că a concediat-o pentru că i-a respins avansurile.

Această informaţie a fost difuzată luni de site-ul Buzzfeed, care a obţinut de asemenea declaraţii sub jurământ ale unor foşti colaboratori şi colaboratoare, semnate în 2014, în care aceştia sau acestea descriu modul în care parlamentarul le făcea avansuri sexuale unor femei ce lucrau pentru el, inclusiv atingându-le de o manieră sexuală.

Şefa opoziţiei democrate din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a afirmat duminică, într-un comunicat în care ia act de demisia lui Conyers, că ia "foarte în serios orice acuzaţie de hărţuire sexuală".

" Oricât de mare ar fi contribuţia personală a cuiva, aceasta nu este o autorizaţie pentru hărţuire", a subliniat Pelosi, într-un tweet.

Valul de denunţuri de hărţuire sexuală, declanşat de dezvăluirile despre producătorul Harvey Weinstein, a ajuns şi în sfera politică americană, atingând deopotrivă democraţi şi republicani.

În rândurile opoziţiei din Congres, un coleg al lui John Conyers, Al Franken, care reprezintă Minnesota în Senat, este de asemenea acuzat de două femei care reclamă gesturi deplasate ale acestuia. Comisia de etică a Senatului a fost chemată atât de şeful acestei Camere, cât şi de Al Franken însuşi, să deschidă o anchetă internă preliminară.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: hartuire sexuala Congres
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close