Antena 3 CNN Externe Schimbări diplomatice importante în Orientul Mijlociu. Tony Blair se retrage din postul de emisar

Schimbări diplomatice importante în Orientul Mijlociu. Tony Blair se retrage din postul de emisar

Schimbări diplomatice importante în Orientul Mijlociu. Tony Blair se retrage din postul de emisar
de O.P.    |    16 Mar 2015   •   07:33

Tony Blair se pregăteşte să se retragă din postul de emisar al Quartetului în Orientul Mijlociu, în contextul în care Statele Unite şi Uniunea Europeană îşi revizuiesc opţiunile înaintea alegerilor legislative din Israel prevăzute marţi, relatează The Financial Times online.

Potrivit publicaţiei, fostul premier britanic se pregăteşte pentru negocieri delicate în vederea schimbării rolului său în Orientul Mijlociu, dar este hotărât să rămână în în cadrul procesului de pace. El s-a întâlnit cu secretarul de Stat american John Kerry sâmbătă, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, pentru a discuta despre o posibilă schimbare a rolului. Blair a discutat, de asemenea cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, care exercită presiuni în vederea unei reformări a Quartetului şi unei poziţii mai solide a Uniunii cu privire la comportamentul Israelului.

În cazul în care Blair se retrage sau optează pentru o poziţie informală, acest lucru va pune capăt unui aranjament controversat prin care a devenit un pilon al diplomaţiei în Orientul Mijlociu în timp ce este implicat în afaceri private cu unele dintre guvernele din regiune, cu care are de-a face ulterior în cadrul Quartetului.

Quartetul nu a luat încă o decizie finală, însă o clarificare a rolului lui Blair poate avea loc săptămâna viitoare. Biroul său a refuzat să comenteze în acest sens, precizează FT.

Kerry este un susţinător al implicării în continuare a lui Blair, însă unii oficiali de rang înalt de la Washington au declarat pentru FT că ei doresc ca acesta să se retragă, citând îngrijorări cu privire la multiplele sale interese, de natură caritabilă, diplomatică şi comerciale. În ceea ce o priveşte, Mogherini se gândeşte deja la perioada post-Blair, în contextul în care recalibrează abordarea UE şi numeşte un nou emisar al Uniunii pentru Orientul Mijlociu.

×
Subiecte în articol: Tony Blair Orientul Mijlociu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close