Antena 3 CNN Externe Separatiştii proruşi confirmă semnarea armistiţiului. "Asta nu înseamnă că renunţăm să ne despărţim de Ucraina", spune un reprezentant al rebelilor

Separatiştii proruşi confirmă semnarea armistiţiului. "Asta nu înseamnă că renunţăm să ne despărţim de Ucraina", spune un reprezentant al rebelilor

Separatiştii proruşi confirmă semnarea armistiţiului. "Asta nu înseamnă că renunţăm să ne despărţim de Ucraina", spune un reprezentant al rebelilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de S.T.    |    05 Sep 2014   •   18:16

Separatiştii proruşi au semnat la Minsk un acord cu Kievul în vederea unei încetări a focului vineri, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), dar speră în continuare să se despartă de Ucraina, a declarat pentru presă un reprezentant al rebelilor, relatează AFP.

"Confirm că suntem pregătiţi să respectăm protocolul de acord semnat şi să încetăm focul la ora 18.00, ora Kievului" (şi a României), vineri, a declarat pentru presă "premierul" "republicii populare" de la Lugansk Igor Plotniţki.

"Dar asta nu înseamnă că renunţăm să ne despărţim de Ucraina. (Armistiţiul) este o măsură obligatorie pentru oprirea vărsării de sânge", a subliniat el.

Acordul încheiat în cursul reuniunii de la Minsk a "Grupului de lucru" din care fac parte Ucraina, separatiştii, Rusia şi OSCE a fost catalogat "o veste bună" de către reprezentanta OSCE la Minsk Heidi Tagliavini.

"Tocmai am semnat un protocol în 12 puncte, dintre care cel mai important este un armistiţiu imediat, astăzi (vineri), începând de la ora 18.00, ora Minskului (şi a României)", a anunţat ea.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat că Ucraina a semnat cu rebelii un "protocol preliminar" în vederea unei încetări a focului şi a ordonat armatei ucrainene să înceteze ostilităţile în estul ţării vineri, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).

Cu câteva minute înainte de semnarea documentului, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a subliniat că planul de pace pentru estul Ucrainei ar trebui să prevadă retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean, cerându-le occidentalilor să accepte să fie garanţii unui asemenea acord.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close