Antena 3 CNN Externe Şevardnadze îi cere lui Saakaşvili să demisioneze

Şevardnadze îi cere lui Saakaşvili să demisioneze

Şevardnadze îi cere lui Saakaşvili să demisioneze
Sursa foto: eduard sevardnadze
13 Mai 2009   •   17:42

stul lider georgian Eduard Şevardnadze a cerut preşedintelui în funcţie să demisioneze pentru a evita vărsarea de sânge. Şevardnadze, care a devenit preşedinte după ce a participat activ la încheierea Războiului Rece ca ultim ministru de externe sovietic, a pierdut funcţia din Georgia în 2003 ca urmare a protestelor ce l-au adus pe preşedintele Mihail Saakaşvili la putere.
Acum însă Saakaşvili este cel vizat de demonstranţi, iar opoziţia îi cere să demisioneze.
Şevardnadze a declarat pentru Associated Press că situaţia din Georgia este aproape catastrofală şi că opoziţia faţă de preşedinte este foarte puternică.
De altfel, deja de peste o lună în capitala Tbilisi se organizează demonstraţii zilnice ale opoziţiei, dar Saakaşvili refuză să demisioneze înainte de încheierea mandatului, în 2013. Deşi în general paşnice, săptămâna trecută s-au înregistrat şi ciocniri între poliţie şi demonstranţi.
În plus, o rebeliune din cadrul unei unităţi militare chiar înainte de startul unor exerciţii NATO pun şi mai mult la îndoială puterea lui Saakaşvili.
Şevardnadze, care a condus ţara între 1992 şi 2003, avertiza că lucrurile pot scăpa repede de sub control. El a subliniat că a demisionat în 2003 pentru a evita vărsarea de sânge în timpul ?revoluţiei trandafirilor?, prima din revoluţiile colorate din fosta URSS.
Protestele de atunci l-au adus pe Saakaşvili la putere, dar popularitatea sa a început să scadă după războiul din august cu Rusia. Crticii arată că s-a îndepărtat de idealurile revoluţiei, a subminat reforma în justiţie şi a controlat presa.
?Opoziţia este foarte organizată, foarte puternică. Nu am avut niciodată o opoziţie atât de puternică. În locul său, eu aş demisiona?, declara Şevardnadze .
Cei mai mulţi lideri ai opoziţiei ce conduc protestele au fost în guvernul lui Saakaşvili.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mihail Saakasvili
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close