Antena 3 Externe Stare de urgență în Statele Unite. Zeci de persoane au fost rănite, în urma unor proteste violente

Stare de urgență în Statele Unite. Zeci de persoane au fost rănite, în urma unor proteste violente

22 Sep 2016   •   08:09
Stare de urgență în Statele Unite. Zeci de persoane au fost rănite, în urma unor proteste violente

Guvernatorul statului american Carolina de Nord a decretat stare de urgenţă miercuri în urma violenţelor care au continuat în a doua noapte la Charlotte, unde o persoană rănită de un glonţ se află "în stare critică", relatează AFP şi DPA. 

"Am decretat stare de urgenţă şi am luat iniţiativa de a desfăşura Garda naţională şi poliţia rutieră pentru a ajuta poliţia locală la Charlotte", a scris Pat McCrory pe contul său de Twitter. 

Pentru a doua noapte consecutiv, manifestaţiile de miercuri seara au fost marcate de violenţe între poliţie şi mulţimea indignată de moartea unui negru ucis de un poliţist. 

Primăria a anunţat că un bărbat fusese rănit de un glonţ şi care se află "sub asistenţă respiratorie, într-o stare critică", dar care "nu a decedat" după ce îşi exprimase regretul că acesta ar fi murit în cursul unor violenţe "între civili". 

Un jurnalist AFP prezent în faţa hotelului Omni Charlotte, unde se desfăşura manifestaţia, a văzut un om căzând, în mod evident rănit de un glonţ şi sângerând în mod abundent. 

Violenţele au început când câteva sute de manifestanţi au spart geamuri şi au lansat proiectile împotriva forţelor de ordine care au făcut atunci uz de gaze lacrimogene, potrivit reporterului AFP. 

Motivul mâniei manifestanţilor este moartea lui Keith Lamont Scott, un bărbat negru de 43 de ani, care a fost marţi victima unei erori flagrante, potrivit lor. 

Conform poliţiei, Scott a fost împuşcat mortal atunci când a refuzat să-şi lase pistolul din mână. Rudele lui afirmă dimpotrivă că el nu avea în mână decât o carte. 

La locul dramei s-au adunat miercuri responsabili religioşi, militanţi ai unor asociaţii pentru drepturilor negrilor şi vecini. 

Arma este o "minciună", a declarat pentru AFP Taheshia Williams, o localnică, a cărei fiică studiază în aceeaşi şcoală cu unul dintre copiii lui Scott. "Ei au luat cartea şi au înlocuit-o cu o armă. Acest om era aşezat aici în fiecare zi, aşteptând ca fiul său să coboare din autobuz", adaugă ea. 

Moartea lui Keith Lamont Scott, în contextul unor recente fapte similare în alte oraşe americane, i-a determinat pe localnici să protesteze începând de marţi seara. Dar manifestaţia, iniţial paşnică, a degenerat şi 16 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, potrivit poliţiei, precum şi un număr nedeterminat de manifestanţi, conform presei locale. 

Brentley Vinson, agentul de poliţie care a ucis victima, el însuşi negru, a fost suspendat în aşteptarea rezultatelor unei anchete administrative. El făcea parte dintr-un grup de poliţişti mandataţi pentru arestarea unui suspect. 

Keith Lamont Scott, care nu era persoana urmărită, se afla într-o maşină în parcarea unui imobil. Agenţii i-au ordonat în mai multe rânduri să lase jos arma, potrivit poliţiei. 

"În pofida acestor somaţii orale, el a ieşit din maşină cu o armă în mână", a relatat şeful poliţiei din Charlotte. 

Primarul oraşului, Jennifer Roberts, a invitat locuitorii urbei la calm şi a promis o "anchetă completă". 

Tensiunile rasiale au reizbucnit în SUA după doi ani printr-o succesiune de erori şi violenţe poliţieneşti comise adesea faţă de oameni de culoare neînarmaţi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close