Antena 3 CNN Externe Statele Unite au atacat cel mai important baraj din Irak

Statele Unite au atacat cel mai important baraj din Irak

Statele Unite au atacat cel mai important baraj din Irak
Sursa foto: Foto: primaveramvp.com
17 Aug 2014   •   15:09
Statele Unite au efectuat nouă atacuri aeriene în apropierea celui mai important baraj din Irak, la Mosul (nord), o instalaţie pe care forţele kurde încearcă să o preia de la jihadişti, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM), relatează AAFP.
Avioane şi avioane fără pilot au lansat "cu succes" nouă atacuri care au distrus sau avariat patru vehicule blindate de transport de trupe, şapte vehicule armate, două vehicule de transport de tip Humvee şi un vehicul blindat, a precizat CENTCOM.
Aceste acţiuni vizează susţinerea eforturilor umanitare, protejarea personalului american şi a instalaţiiilor Statelor Unite în Irak, a precizat Comandamentul.
Atacurile aeriene au obiectivul să susţină o ofensivă a peshmerga (combatanţi kurzi) lansată sâmbătă, cu obiectivul cuceririi barajului de la jihadişti, care deţin controlul asupra acestuia de la 7 august.
Un oficial militar kurd, generalul Abdel Rahmane Korini, este cel care a anunţat această ofensivă, precizând că luptătorii kurzi au reuşit să "preia controlul asupra părţii de est a barajului", după ce au ucis mai mulţi membri ai grupării sunnite Statul Islamic (SI). "Continuăm să înaintăm şi urmează să anunţăm veşti bune în orele următoare", adăuga el.
Potrivit unor martori, atacurile aeriene asupra poziţiilor deţinute de către jihadişti au început sâmbătă dimineaţa, iar luptele continuau sâmbătă seara.
Barajul furnizează apă şi electricitate majorităţiii regiunii şi este indispensabil irigării unor vaste zone cultivate.
În contextul în care Irakul se confruntă cu un haos de la începutul unei ofensive - pe 9 iunie - a jihadiştilor din cadrul SI, pe care se pare că nimic nu o poate opri, pentru moment, marile puteri şi-au intensificat eforturile în vederea opririi surselor de finanţare ale insurgenţilor, înarmării kurzilor şi ajutorării câtorva zeci de mii de persoane vulnerabile care au fost dislocate de către violenţe.
 

×
Subiecte în articol: baraj Irak kurzi Mosul forte rebeli jihadisti lupte
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close