Antena 3 Externe Stickul USB, noul bilet de tramvai sau PC virtual

Stickul USB, noul bilet de tramvai sau PC virtual

14 Feb 2010   •   20:06
Stickul USB, noul bilet de tramvai sau PC virtual
Sursa foto: Stick USB

Stickul USB a transformat dischetele în obiecte de muzeu şi CD-urile reinscripţionabile în ustensile perimate, apoi şi-a depăşit din ce în ce mai mult funcţia iniţială, de simplu dispozitiv de stocare de date, şi s-a transformat recent în bilet de autobuz, album muzical, modem sau chiar PC virtual, informează AFP .

Biletul de tramvai sau autobuz va fi înlocuit de cei câţiva centimetri de tehnologie de vârf, începând de luni, când va avea loc, în oraşul francez Montpellier, lansarea primului stick USB din Europa ce va putea fi folosit în mijloacele de transport în comun. El va putea fi conectat la un computer şi reîncărcat pe internet. După urcarea în autobuz sau în tramvai, este suficient ca dispozitivul să fie trecut în faţa unui dispozitiv de citire care validează biletul.

"Stickul este echipat cu o componentă care îi permite să comunice, fără contact direct, şi are o memorie de 1 Gigaoctet", a explicat Frédéric Linossier, directorul departamentului tehnologic al companiei Transdev, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Specialiştii din Montpellier se gândesc deja la noi aplicaţii posibile, precum plata accesului la piscină sau diverse aplicaţii în procesul de învăţământ. Portofelul electronic francez Moneo este testat şi el pe suport USB în oraşele franceze Bordeaux şi Toulon.

"Am putea descărca pe un stick USB toate manualele unui elev, în format electronic", spun ei.

În 2009, s-au vândut 11,4 milioane stickuri USB în Franţa, încasările obţinute de pe urma lor fiind de 164,6 milioane de euro, potrivit Institutului GFK. Pe plan mondial, s-au vândut 1,07 miliarde de astfel de dispozitive, potrivit companiei de cercetare de piaţă Gartner. Aceste cifre nu includ şi stickurile folosite pentru a se conecta la internet, via 3G sau Wi-Fi. În Franţa, la sfârşitul anului 2009, existau peste două milioane de stickuri USB 3G.

Deşi au apărut tot mai multe forme fanteziste ale dispozitivului, "lucrurile evoluează extrem de rapid în ceea ce priveşte capacitatea de stocare", afirmă Marc Héraud, secretarul general al Sindicatului naţional francez pentru suporturi de imagine şi informaţie (SNSII).

"Cele mai căutate pe piaţă sunt acum stickurile de 4 gigaocteţi, care reprezintă 50% din vânzări", acest format interesând în special industria muzicală, deoarece este ideal pentru vânzările de albume, "în timp ce segmentul format din stickuri de 1 gigaoctet sau mai mici aproape a dispărut", reprezentând în prezent doar 1,4% din piaţa franceză.

Constructorul american Kingston Technology a prezentat în iulie 2009 un stick de 256 de gigaocteţi, un record mondial în materie, fiind echivalentul a 365 de CD-uri. Producătorul american a declarat că, în viitor, potenţialul de stocare va creşte tot mai mult, până va atinge capacitatea de a stoca programele unui PC virtual.

Gigantul american Microsoft a semnat, de exemplu, un acord cu Interpol pentru a furniza serviciilor de poliţie din 187 de ţări un stick conţinând mai multe programe, grupate sub numele de COFFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), care permit accesul la datele conţinute de computerul unui suspect.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: usb bilet tramvai autobuz PC

Sunteți de acord cu noile reguli și amenzi din Codul Rutier? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close