Antena 3 CNN Externe SUA au depus plângere împotriva British Petroleum pentru catastrofa din Golful Mexic. Pagubele ating 40 de miliarde de dolari

SUA au depus plângere împotriva British Petroleum pentru catastrofa din Golful Mexic. Pagubele ating 40 de miliarde de dolari

SUA au depus plângere împotriva British Petroleum pentru catastrofa din Golful Mexic. Pagubele ating 40 de miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: oilspillnews.net
16 Dec 2010   •   10:18

Administraţia Statelor Unite ale Americii a depus plângere pentru prima oară împotriva companiei petroliere British Petroleum, pentru a cere despăgubiri în cazul celei mai grave maree neagre din istoria SUA, informează AFP.

Potrivit sursei citate, suma totală a pagubelor ar putea ajunge, la final, la 40 de miliarde de dolari.

Actul a fost depus la tribunalul federal din New Orleans (Louisiana) şi menţionează sume cu mult peste 75 de milioane de dolari, pentru pagubele provocate de explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie.

Compania petrolieră British Petroleum a declarat că este pregătită să colaboreze cu SUA în acest sens.

„BP va răspunde în timp util la acuzaţiile administraţiei (americane) şi îşi va continua cooperarea în toate anchetele conduse de administraţie şi în solicitările sale de informare", afirmă grupul, într-un comunicat.

În acelaşi timp, administraţia americană va stabili responsabilitatea civilă a BP şi a altor opt societăţi implicate, printre care deţinătoarea platformei Transocean, în această catastrofă soldată cu 11 victime.

"Statele Unite apreciază că a avut loc o încălcare a regulilor de securitate, în special pentru că nu au fost luate măsurile de precauţie necesare pentru securizarea puţului înainte de explozie", a explicat, în timpul unei conferinţe de presă, secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

Administraţia SUA îşi bazează solicitarea de compensaţii financiare pe legile americane împotriva poluării petroliere şi privind mediul, "pentru pierderile administraţiei cu operaţiunile de curăţare, pierderea câştigurilor economice şi prejudiciile ecologice", a explicat Holder, pentru sursa citată.

"Totalitatea pagubelor cauzate de mareea neagră (...) nu este cunoscută şi ar putea să nu fie cunoscută decât peste mai mulţi ani. (...) Statul federal a răspuns mareei negre într-o manieră inedită în ceea ce priveşte amploarea, durata şi valoare cheltuielilor"
, continuă textul.

Depunerea acestei plângeri nu este decât "prima etapă" a procedurilor judiciare viitoare. Ea se adaugă altor zeci depuse, după producerea catastrofei, de particulari, mici comercianţi şi întreprinderi care exploatează resursele ecologice ale Golfului Mexic, al cărui ecosistem fragil este unic în lume.

Valoarea cheltuielilor legate de mareea neagră pentru BP a fost estimată la 40 de miliarde de dolari,de la începutul lunii noiembrie, dintre care până în prezent a fost plătită o treime.

×
Subiecte în articol: SUA Golful Mexic british petroleum
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close