Antena 3 CNN Externe Rusia expulzează diplomaţi americani. Măsura vine după o decizie similară luată de SUA şi după ce Joe Biden şi Vladimir Putin au vorbit la telefon

Rusia expulzează diplomaţi americani. Măsura vine după o decizie similară luată de SUA şi după ce Joe Biden şi Vladimir Putin au vorbit la telefon

Autorităţile ruse au anunţat, vineri, expulzarea a zece diplomaţi americani

Rusia expulzează diplomaţi americani. Măsura vine după o decizie similară luată de SUA şi după ce Joe Biden şi Vladimir Putin au vorbit la telefon
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2021   •   20:08

Măsura vine ca reacţie la sancţiunile SUA, care includ expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

"Statele Unite ne-au transmis o listă cu numele a zece diplomaţi care trebuie să părăsească SUA. Reacţionăm printr-o decizie similară. Cerem ca zece diplomaţi americani să părăsească Rusia", a declarat vineri după-amiază Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de agenţiile de presă Tass şi RIA Novosti.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, joi, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice atribuite Moscovei.

"Preşedintele Joseph Biden a emis o ordonanţă executivă care conferă atribuţii suplimentare pentru a demonstra determinarea Administraţiei SUA de a riposta şi de a contracara toate activităţile negative ale Rusiei", a comunicat Casa Albă.

SUA indică serviciul secret rus din spatele atacului cibernetic împotriva unor instituţii americane

Washingtonul a anunţat că atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale americane.

În afara expulzării celor zece diplomaţi ruşi, actuala administraţie americană a mai dispus sancţionarea a şase companii ruse acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale.

Casa Albă a anunţat că guvernul american utilizează canale diplomatice, militare şi din domeniul serviciilor de informaţii pentru a reacţiona la presupusele tentative ale Rusiei de a încuraja atacuri ale insurgenţilor talibani asupra trupelor americane din Afganistan.

Biden şi Putin au vorbit marţi la telefon

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit marţi, prin telefon, cu omologul său rus Vladimir Putin.

Biden a reafirmat angajamentul SUA de a susţine suveranitatea Ucrainei, a pledat în favoarea unui dialog strategic pentru controlul armamentului şi a propus organizarea unui summit.

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite doresc să aibă "o reacţie semnificativă şi credibilă, nu să amplifice criza".

Potrivit acestuia, preşedintele SUA, Joseph Biden, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, ar trebui să organizeze un summit "pentru a discuta toate problemele din relaţia bilaterală".

Consilierul lui Biden cred că între cele două puteri nucleare "poate exista o relaţie stabilă şi previzibilă".

"Credem că acţiunile de acum şi diplomaţia, în general pot produce rezultate mai bune pentru relaţiile bilaterale", a estimat oficialul, citat de CNN.

×
Subiecte în articol: Rusia SUA diplomati
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close