Antena 3 CNN Externe SUA şi Coreea de Sud au început manevrele aeronavale comune în Marea Galbenă

SUA şi Coreea de Sud au început manevrele aeronavale comune în Marea Galbenă

SUA şi Coreea de Sud au început manevrele aeronavale comune în Marea Galbenă
Sursa foto: Foto: Video News
28 Noi 2010   •   15:05

Statele Unite şi Coreea de Sud au început, duminică, manevre aeronavale comune în Marea Galbenă. Exerciţiile au loc nu departe de insula sud-coreană bombardată, acum cinci zile, de artileria Coreei de Nord. Potrivit presei sud-coreene, regimul de la Phenian a desfăşurat rachete sol-aer în apropierea zonei unde au loc manevrele.

La manevre participă un puternic grup aeronaval american, în frunte cu portavionul nuclear George Washington. Flota sud-coreeană desfăşoară, la rândul său, şase nave de război. Pentagonul subliniază că manevrele nu sunt îndreptate împotriva Chinei, care nu aprobă asemenea acţiuni militare în vecinătatea apelor sale. China este singurul aliat al regimului de la Phenian, care susţine că manevrele aduc regiunea în pragul războiului.

Nord-coreenii susţin că şi atacul lor asupra insulei Yeonpyeong a fost tot urmarea unei "provocări" sud-coreene. Încercând să justifice uciderea unor civili în atac, regimul de la Phenian acuză Coreea de Sud că-i foloseşte pe locuitorii insulei ca "scuturi umane". De la atacul de marţi, localnicii rămaşi pe insulă se refugiază în adăposturi la cel mai mic semn de pericol. Mulţi dintre ei au fost evacuaţi pe continent.

Preşedintele sud-coreean a cerut armatei să menţină legătura cu forţele americane, pentru a riposta ferm la orice eventuale atacuri ale Nordului, în timpul manevrelor comune.

 


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close