Antena 3 CNN Externe SUA vor intermedia negocierile de pace între israelieni şi palestinieni

SUA vor intermedia negocierile de pace între israelieni şi palestinieni

SUA vor intermedia negocierile de pace între israelieni şi palestinieni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Iul 2013   •   13:15
Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat vineri un acord în vederea reluării negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni, adăugând că negociatori din ambele tabere vor participa săptămâna viitoare la o reuniune la Washington, relatează AFP, conform Mediafax.
"Am plăcerea să anunţ că am ajuns la un acord care stabileşte o bază pentru o reluare a negocierilor asupra statutului final între israelieni şi palestinieni", le-a spus Kerry unor jurnalişti în capitala iordaniană.
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat că aceştia "au ajuns la un acord asupra elementelor de bază care vor permite începerea unor negocieri directe".
Kerry, care îşi încheia a şasea misiune în regiune, a declarat că "dacă totul decurge aşa cum s-a prevăzut, (negociatorul palestinian) Saeb Erakat şi (negociatorii israelieni) Tzipi Livni şi Isaac Molho mi se vor alătura, la Washington, pentru a începe primele negocieri în cursul săptămânii viitoare, iar un nou anunţ va fi făcut atunci de toţi".
El a salutat "curajul" preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi al premierului israelian Benjamin Netanyahu.
"Nimeni nu crede că divergenţe vechi între cele două părţi vor fi soluţionate de pe o zi pe alta sau şterse. Suntem conştienţi că, în faţa provocărilor, va fi necesar să se facă alegeri dificile, în zilele următoare", a subliniat el.
Kerry s-a declarat "totodată plin de speranţă, în prezsent (...), din cauza lidershipului curajos al preşedintelui Abbas şi premierului Netanyahu. Amândoi au ales opţiuni dificile şi amândoi au jucat un rol-cheie în acest sens".
Secretarul de Stat a declarat, de asemenea, că "cea mai bună modalitate de a oferi o şansă acestor negocieri este ca ele să rămână private".
Kerry venea de la Ramallah (Cisiordania), unde s-a întâlnit din nou, în ultimul moment, cu preşedintele Abbas şi Erakat. Anterior, el a vorbit timp de patru ore la telefon, consultându-se cu lideri israeliani şi palestinieni, potrivit unor surse diploamtice americane.
El a decis această reuniune cu Abbas, cu care s-a întâlnit marţi şi miercuri la Amman, în urma unor dicuţii cu Saeb Erakat în capitala iordaniană vineri dimineaţa.
Erakat tocmai îl informase "cu privire la poziţia care s-a degajat ieri (joi) seara în urma unor reuniuni ale conducerii palestiniene", a declarat un oficial palestinian sub protecţia anonimatului, citând "o referire clară la frontierele din 1967, oprirea colonizării şi clarificări asupra problemei eliberării deţinuţilor".
Adjunctul ministrului israelian de Externe Zeev Elkin a respins aceste revendicări, afirmând că "prejudicierea concesiilor pentru care este pregătit Israelul chiar înaintea deschiderii negocierilor cu palestinienii nu va fi niciodată încoronată de succes".
"Inclusiv cei care susţin o soluţie cu două state este necesar să admită că recunoaşterea frontierelor din 1967 are ceva sinucigaş", a declarat el, referindu-se la frontiera de dinainte de începerea ocupării israeliene.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close