Antena 3 CNN Externe Talibanii eliberaţi de la Guantanamo vor rămâne timp de un an în Qatar

Talibanii eliberaţi de la Guantanamo vor rămâne timp de un an în Qatar

Talibanii eliberaţi de la Guantanamo vor rămâne timp de un an în Qatar
Sursa foto: Foto: freedomsphoenix.com
01 Iun 2014   •   21:07

Cei cinci talibani eliberaţi de la Guantanamo în schimbul unui soldat american care era deţinut în Afganistan ar urma să rămână timp de un an în Qatar, unde au ajuns duminică, a afirmat o sursă din acest emirat, scrie AFP.
   
"Vor rămâne un an în Qatar", a declarat această sursă pentru AFP ca răspuns la o întrebare cu privire la garanţiile oferite americanilor.
   
Cei cinci bărbaţi au ajuns în cursul după-amiezii la Doha, potrivit unei surse apropiate ministerului de Externe din Qatar.
   
În Afganistan, talibanii au anunţat că cei cinci s-au întâlnit cu familiile la Doha.
   
Într-o conferinţă de presă organizată duminică, ministrul de Externe din Qatar, Khaled Al-Attiya, nu a divulgat nimic despre condiţiile de schimb, afirmând că ţara sa a acţionat, în acest caz, din "considerente umanitare".
   
Duminică şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a apreciat că schimbul de deţinuţi anunţat sâmbătă constituie o "deschidere" pentru negocierile între Statele Unite şi talibani.
   
"Acest lucru ar putea, ar trebui, şi sperăm că va reprezenta o deschidere" în negocieri, după eşecul tratativelor directe din 2012, a declarat secretarul Apărării pentru postul de televiziune NBC, de la Bagram, în Afganistan.
   
La această bază americană a fost adus sergentul Bowe Bergdahl, eliberat sâmbătă după cinci ani petrecuţi în mâinile talibanilor.
   
"Am fost angajaţi (într-un dialog) cu talibanii până în 2012. Ei au întrerupt aceste negocieri, noi nu avem nicio relaţie oficială cu ei de atunci", a subliniat Hagel.
   
Duminică, mollahul Omar, liderul suprem al talibanilor afgan, a salutat eliberarea celor cinci deţinuţi, apreciind că aceasta constituie o "mare victorie" pentru rebeliunea islamistă.
   
Washingtonul pledează de mai mulţi ani pentru un proces de "reconciliere afgană" între Kabul şi talibani, prin intermediul Qatarului.

×
Subiecte în articol: Obama teroristi terorism Qatar
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close