Antena 3 CNN Externe Doi tineri, urmăriţi de milioane de oameni pe Instagram, au fost condamnaţi pentru că au dansat pe stradă, în Iran

Doi tineri, urmăriţi de milioane de oameni pe Instagram, au fost condamnaţi pentru că au dansat pe stradă, în Iran

Un cuplu de iranieni, foarte activi și cu mulți urmăritori pe rețelele de socializare, și-a aflat pedeapsa după ce tinerii au fost filmați dansând într-o piață din capitala Teheran iar înregistrarea s-a viralizat.

Doi tineri, urmăriţi de milioane de oameni pe Instagram, au fost condamnaţi pentru că au dansat pe stradă, în Iran
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2023   •   15:57

În clipul distribuit online, Astiyazh Haghighi, de 21 de ani, este văzută dansând fără vălul islamic împreună cu logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, în vârstă de 22 de ani, în Piața Azadi.

Clipul a fost postat chiar de către cei doi tineri.

Ei au fost acuzați de "răspândirea corupției și a viciului" și de "adunare și complicitate cu intenția de a perturba securitatea națională".

Acuzații au primit pedepse de zece ani și jumătate de închisoare, potrivit Human Rights Activists News Agency (HRANA), agenția de știri a activiștilor pentru Drepturile Omului în Iran, citată de CNN.

Citește și: Topul celor mai periculoase țări din lume pentru turiști

CNN menționează, de asemenea, relatarea făcută Mizan, o agenție de știri afiliată sistemului judiciar iranian, potrivit căreia fiecare acuzat a fost condamnat la câte cinci ani de închisoare.

În cazul celor doi tineri, judecătorul Abolqasem Salavati a mai ordonat interdicția de a posta videoclipuri pe rețelele de socializare timp de doi ani și interdicția de a părăsi țara timp de doi ani.

Haghighi și Ahmadi au fost ridicați de la domiciliu pe 30 octombrie anul trecut și ulterior arestați.

Iran: Zece ani pentru tinerii care au dansat în public. Opt ani bărbatul care și-a decapitat soția

CNN notează că tinerii au, fiecare, aproape un milion de urmăritori pe Instagram și au, de asemenea, canale separate pe YouTube cu un total de peste o jumătate de milion de abonați.

Cazul lor reprezintă doar un fragment din tabloul amplelor proteste la nivel național declanșate după moartea în arestul poliției a tinerei Mahsa Amini, aruncată după gratii pentru că ar fi încălcat legile islamice privind veșmintele obligatorii pentru femei.

Autoritățile au reprimat cu brutalitate revoltele și i-au executat pe unii dintre protestatari.

Sentințele grele pronunțate la adresa lui Haghighi și Ahmadi au fost comparate de internauți și de presa internațională cu pedeapsa la care a fost condamnat Sajjad Heydari, un iranian care și-a decapitat soția în vârstă de 17 ani în februarie 2022.

Acesta a fost primit opt ani și două luni de închisoare, amintește CNN.

×
Parteneri
Ce date personale colectează TikTok de la români
x close