Tony Blair a ieşit din cursa pentru preşedinţia UE. Perechea Van Rompuy-Ashton, cotată cu cele mai mare şanse pentru posturile de top ale Uniunii

19 Noi 2009   •   20:40
Tony Blair a ieşit din cursa pentru preşedinţia UE. Perechea Van Rompuy-Ashton, cotată cu cele mai mare şanse pentru posturile de top ale Uniunii tony blair

Premierul britanic Gordon Brown a acceptat că unul din predecesorii săi, Tony Blair, nu poate deveni primul preşedinte al Consiliului European. Deşi Blair nu a recunoscut niciodată public că urmăreşte acest post, el s-a bucurat de o susţinere ardentă a lui Brown.
Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc la Bruxelles pentru a alege primul preşedinte şi primul reprezentant pentru afaceri externe,
Presa engleză notează că premierul belgian Herman Van Rompuy este cel mai probabil noul preşedinte european, dar Marea Britanie va fi recompensată cu postul de ministru de externe, care va reveni fostului ministru laburist Baroness Catherine Ashton.
Tony Blair s-a declarat învins după ce a devenit evident că liderii de centru-dreapta, care domină UE, sunt convinşi că postul, creat de Tratatul de la Lisabona, ar trebui să ajungă la grupul lor.
Gordon Brown ar fi trecut la "Planul B" după o întâlnire cu liderii de centru stânga, la Bruxelles. Acolo, el a retras susţinerea pentru Blair după ce a devenit evident că nu se bucură de susţinerea grupului.
Ashton însă are susţinere în Uniune şi este apreciată şi de preşedintele Comsiei Europene, José Manuel Barroso. Baroneasa Catherine Ashton a fost comisar european pentru comerţ şi este acum cotată cu cea mai mare şansă de a deveni ministru de Externe, mai ales că această combinaţie între Van Rompuy şi Lady Ashton ar întâlni echilibrul pe care îl caută liderii UE.


Antena3.ro

Parteneri
x close