Antena 3 CNN Externe Eroare a justiţiei franceze. Cum a scăpat de închisoare o rețea de trafic de minori

Eroare a justiţiei franceze. Cum a scăpat de închisoare o rețea de trafic de minori

Eroare a justiţiei franceze. Cum a scăpat de închisoare o rețea de trafic de minori
de S.T.    |    20 Ian 2016   •   14:22

Doisprezece cetăţeni români inculpaţi după anihilarea celei mai importante reţele de trafic de minori, în urmă cu peste doi ani, în La Courneuve, în regiunea Parisului, au fost eliberaţi din detenţie în urma unei erori judiciare, relatează TF1 în pagina electronică.

În prezent, cei 12 români sunt sub control judiciar, dar autorităţile franceze se tem că ar putea fugi din ţară.

În urma unei erori, Curtea de Apel din Paris a ordonat la începutul lui ianuarie eliberarea imediată a celor 12 suspecţi în cazul celei mai importante reţele de trafic de minori anihilate în ultimii ani.

În noiembrie 2013, anchetatorii Brigăzii de protecţie a minorilor (BPM) din cadrul poliţiei judiciare pariziene au anihilat reţeaua de traficanţi de minori dintr-o tabără situată în La Courneuve, la Seine-Saint-Denis. Circa 20 de copii şi adolescenţi din tabără erau forţaţi de părinţii lor să fure bani. Între 2010 şi 2013 au fost constatate aproape 500 de infracţiuni.

După 96 de ore de arest preventiv, 12 suspecţi de naţionalitate română au fost inculpaţi pentru trafic de persoane, furt în bandă organizată, provocarea directă a unor minori de a comite infracţiuni şi asociere de infractori. Ei au fost ulterior încarceraţi.

Dar la începutul lui 2016, judecătorul de instrucţie a trimis dosarul la Tribunal, uitând să precizeze că suspecţii sunt anchetaţi pentru spălare de bani în bandă organizată. Parchetul din Paris a făcut apel pentru ca această omisiune să fie verificată de Camera de instrucţie.

În acelaşi timp, Curtea de Apel trebuie să decidă privind menţinerea clanului în detenţie. Dar dosarul a ajuns în locul nepotrivit pe masa judecătorilor, care au pronunţat hotărârea prea târziu. Alertată de avocaţii apărării, Curtea de Apel a fost obligată să recunoască faptul că detenţia celor 12 suspecţi a devenit "arbitrară", astfel că toţi au fost eliberaţi imediat, fiind plasaţi sub control judiciar.

Poliţiştii şi judecătorii se tem acum că cei 12 suspecţi vor fugi în România pentru a evita să compară în tribunal şi o eventuală condamnare.

×
Subiecte în articol: trafic de minori Franta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close