Antena 3 CNN Externe Traian Băsescu vrea un parteneriat de pe poziţii de egalitate cu Federaţia Rusă

Traian Băsescu vrea un parteneriat de pe poziţii de egalitate cu Federaţia Rusă

Traian Băsescu vrea un parteneriat de pe poziţii de egalitate cu Federaţia Rusă
Sursa foto: traian basescu
03 Sep 2009   •   13:21

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România doreşte un parteneriat de pe poziţii de egalitate cu Rusia, bazate pe respectul intereselor celuilat şi că au existat nişte incidente diplomatice în ultima perioadă, dar pe care Bucureştiul nu le consideră specifice relaţiei româno-ruse.

"Au existat şi nişte incidente diplomatice în ultima perioadă, dar noi nu le considerăm specifice relaţiei româno-ruse. Ne dorim un parteneriat de pe poziţii de egalitate cu Federaţia Rusă. Nu de egalitate ca forţă economică, ca forţă militară, nu de egalitate ca influenţă, dar relaţiile noastre trebuie să fie bazate pe respectul intereselor celuilalt. Noi suntem gata să respectăm interesele Federaţiei Ruse, cu condiţia ca şi ale noastre să fie respectate", a declarat Traian Băsescu la Reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, care se desfăşoară la Palatul Cotroceni.

El a caracterizat actuala relaţie cu Rusia drept una "pragmatică, tradiţională" şi le-a spus diplomaţilor români că nevoia de a creşte nivelul de încredere între cele două ţări este deosebită, acuzând "lipsa noastră de interes" în a diminua deficitul balanţei comerciale cu China.

Referindu-se la relaţia dintre România şi China, şeful statului a afirmat că este excepţională din punct de vedere politic, nu şi economic.

" (Sunt relaţii ? n.r.) excepţionale cu China la nivel politic. Stăm mult mai rău la nivel economic, avem un deficit de balanţă comercială de peste două miliarde de euro ", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

La Reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, care se desfăşoară la Palatul Cotroceni, participă şi ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Federatia Rusa relatii diplomatice
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close