Antena 3 CNN Externe Trupul Mariei Kaczynska, repatriat. Funeraliile cuplului prezidenţial vor dura două zile (VIDEO)

Trupul Mariei Kaczynska, repatriat. Funeraliile cuplului prezidenţial vor dura două zile (VIDEO)

Trupul Mariei Kaczynska, repatriat. Funeraliile cuplului prezidenţial vor dura două zile (VIDEO)
13 Apr 2010   •   09:53

Polonezii se pregătesc să-şi ia rămas bun de la preşedintele Lech Kaczynski şi de la celelalte victime ale catastrofei de la Smolensk. Marţi a fost repatriat şi corpul neînsufleţit al Primei Doamne a Poloniei. Acesta a fost depus apoi la Palatul prezidenţial. Ceremonia funerară la care sunt aşteptaţi lideri politici din lumea întreagă va avea loc sâmbătă, urmând ca înhumarea cuplului prezidenţial să aibă loc duminică. Între timp, mii de oameni continuă să-i omagieze pe cei dispăruţi.

Palatul prezidenţial din Varşovia, unde a fost depus sicriul preşedintelui Lech Kaczynski, este înconjurat de o adevărată mare de lumânări depuse de polonezii îndureraţi. În bisericile oraşului se oficiază liturghii solemne în memoria celor dispăruţi în catastrofa aeriană.

Preoţii se roagă zi şi noapte pentru cei care au pierit, între care se aflau şi cei mai înalţi prelaţi militari ai armatei poloneze - un episcop catolic şi unul ortodox. Mulţi polonezi resimt încă şocul decapitării politice a ţării. Pentru ei, singura alinare rămâne credinţa.

Corpul neînsufleţit al Primei Doamne a Poloniei, Maria Kaczynska, identificat luni, a fost adus în patrie cu un avion special, marţi, în jurul orei 12:00, ora României.



O ceremonie omagială în memoria victimelor va avea loc sâmbătă, la monumentul soldatului necunoscut din Varşovia. Potrivit directorului adjunct al preşedinţiei, Jacek Sasin, citat de AFP, înhumarea cuplului prezidenţial va avea loc duminică.

La ceremonii şi-au anunţat participarea numeroşi şefi de stat şi de guvern, între care preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev, cancelarul Germaniei Angela Merkel, liderii Uniunii Europene şi, poate, preşedintele Barack Obama.

Locul de veci al preşedintelui nu a fost încă stabilit. El ar putea fi înhumat fie în catedrala Sfântul Jan din Varşovia, fie într-un cimitir istoric din capitală, fie la catedrala Wawel din Cracovia, alături de regii Poloniei.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Polonia ceremonie funeralii Lech Kaczynski
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close