Antena 3 CNN Externe Tupele israeliene au declanşat lupta pe străzile oraşului Gaza

Tupele israeliene au declanşat lupta pe străzile oraşului Gaza

Tupele israeliene au declanşat lupta pe străzile oraşului Gaza
06 Ian 2009   •   01:31

Armata israeliană a declanşat atacuri puternice luni seara pe străzile oraşului Gaza, în ceea ce este o nouă fază a războiului cu Hamas. Israel continuă să sfideze apelurile la încetarea focului, pe măsură ce trupele sale înaintează şi ocupă poziţii în oraş. Explozii au fost auzite în cartierele industriale din oraş. Armata a declarat că a lovit 40 de ţinte din Fâşia Gaza, inclusiv câteva tunele şi case ale unor oficiali Hamas.
De asemenea, au existat relatări despre atacarea unor moschei despre care se spune că erau folosite ca depozit de armamant. Şase soldaţi israelieni au fost răniţi în luptă, în vreme ce zeci de luptători Hamas au fost ucişi, conform declaraţiilor oficialilor de la Iserusalim.
Ehud Barak, ministrul Apărării, a declarat că mişcarea islamică a fost puternic lovită, dar nu în mod critic, iar ofensiva va continua.
Israelul a respins cererile de încetare a focului venite din partea UE, a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy sau a altor lideri mondiali, cu scuza că nu şi-a atins obiectivele.
Pe de altă parte, preşedintele George W Bush a reiterat sprijinul pentru operaţiune şi a învinovăţit Hamas pentru prelungirea conflictului: ?În loc să îi pese de oamenii din Gaza, Hamas a decis să folosească Gaza pentru a trage rachete cu care să omoare israelieni nevinovaţi. Israel, în mod evident, a decis să se apere. Orice încetare a focului trebuie să vină cu condiţia că Hamas nu foloseşte Gaza ca platformă pentru a lansa rachete?, declara actualul preşedinte al SUA.
Au existat numeroase plângeri din partea organizaţiilor internaţionale legate de condiţiile din Gaza. Organizaţiile umanitare arătau că oamenii rămân fără hrană sau spitalele fără medicamente, iar Crucea Roşie sublinia că oamenii mor deoarce operaţiunile militare împiedică funcţionarea ambulanţelor.
Oficialii palestinieni au declarat că 541 de oameni au murit în Fâşia Gaza în ultimele 10 zile de lupte, din care 90, majoritatea civili, printre care 26 copii de la declanşarea ofensivei terestre, sâmbătă noaptea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close