Antena 3 CNN Externe Turcia. Confruntări violente între poliţie şi manifestanţii kurzi

Turcia. Confruntări violente între poliţie şi manifestanţii kurzi

Turcia. Confruntări violente între poliţie şi manifestanţii kurzi
Sursa foto: Confruntare Turcia
11 Dec 2009   •   15:14

Mii de manifestanţi kurzi s-au confruntat cu forţele speciale ale poliţiei turce după o acţiune de protest din oraşul Van, în estul ţării. Demonstraţia a fost organizată de cel mai mare partid al kurzilor din Turcia, pentru a denunţa condiţiile de detenţie ale liderului istoric al gherilei kurde, Abdallah Ocealan. Manifestaţia a degenerat în violenţe în momentul în care poliţia a folosit grenade au gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Manifestanţii au aruncat pietre, artificii şi sticle incendiare iar poliţia a ripostat cu tunuri de apă şi grenade fumigene. Cel puţin un poliţist a fost rănit. Luptătorii grupării conduse în trecut de Ocealan au revendicat joi uciderea a şapte soldaţi turci, într-o ambuscadă din nordul ţării.

Tensiunile au crescut în regiunile turce populate în majoritate de kurzi, după ce Ocealan a fost transferat într-o altă închisoare, despre care spune că nu îndeplineşte normele internaţionale. Şi relaţiile interetnice s-au deteriorat, în urma veştii că cel mai mare partid pro-kurd din Turcia, DTP, ar putea fi scos în afara legii de Curtea Constituţională.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: kurzi
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close