Ucraina şi-a plătit o parte din datoriile către Rusia, dar avertizează că nu acceptă majorarea preţului la gaze

de A.M.P    |    30 Mai 2014   •   21:10
Ucraina şi-a plătit o parte din datoriile către Rusia, dar avertizează că nu acceptă majorarea preţului la gaze Foto: blog.enerdynamics.com

Ucraina a achitat o parte din datoria la gaze pe care o are faţă de Rusia, iar negocierile între cele două părţi vor continua săptămâna viitoare, anunţă comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, citat de AFP.
   
"Încă nu avem o soluţie, dar am făcut progrese", a declarat, la Berlin, Günther Oettinger, după prima rundă a negocierilor între ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi directorii Gazprom şi Naftogaz.
   
Prodan a confirmat că Ucraina a plătit vineri 786 de milioane de dolari în conturile Gazprom.
   
"Este vorba de restanţele pentru gazele din februarie-martie", a explicat Oettinger.
   
Negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare, dar premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a avertizat că Administraţia de la Kiev nu va accepta niciodată majorarea tarifelor la gaze impusă de Rusia.

"Ucraina nu va accepta niciodată un tarif de 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz. Luni va avea loc a doua rundă de discuţii care se vor încheia fie prin semnarea unui acord, fie prin depunerea unei plângeri la Curtea de arbitraj de la Stockholm", a avertizat Iaţeniuk.
 

x close