Antena 3 CNN Externe Ucraina. Sute de germani şi-au cerut iertare de la supravieţuitorii Holocaustului (VIDEO)

Ucraina. Sute de germani şi-au cerut iertare de la supravieţuitorii Holocaustului (VIDEO)

Ucraina. Sute de germani şi-au cerut iertare de la supravieţuitorii Holocaustului (VIDEO)
06 Aug 2010   •   16:05

Moment emoţionant în Ucraina, pe locul unuia din cele mai sângeroase episoade ale Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial. Două sute de germani, urmaşi ai unor soldaţi nazişti, au venit să-şi ceară, simbolic iertare de la supravieţuitorii masacrelor.

În septembrie 1941, toţi evreii din Kievul ocupat de armata germană au primit ordinul să se adune la Babîi Iar, la periferia oraşului. Oamenii au crezut că vor fi închişi într-un ghetou, dar conducerea nazistă avea intenţii mult mai sinistre. În doar 48 de ore, la Babîi Iar au fost executaţi aproape 34.000 de evrei.

?Am fost martoră la tot ce s-a întâmplat. Întreaga mea familie a pierit. Am fost singura supravieţuitoare?, a spus o femeie.

Măcelul a continuat şi în zilele următoare, dar naziştii n-au mai ţinut socoteala victimelor. După unele estimări, aproape 200.000 de oameni, evrei şi ucraineni, au fost ucişi în acest loc devenit, după război, un memorial al Holocaustului.

Joi, urmaşii unora din militarii participanţi la execuţii au venit la Babîi Iar, într-un aşa-numit "Marş pentru Viaţă", pentru a-şi cere iertare.

?Cei 200 de germani veniţi astăzi aici încearcă să găsească vorbele pe care taţii şi bunicii lor nu au ştiut să le spună?, a spus un german.

Unii participanţi au povestit că au aflat abia de curând, cu oroare, ce au făcut bunicii lor în timpul războiului.

Pelerinajul germanilor continuă în alte oraşe ucrainene unde au avut loc, de asemenea, execuţii în masă ale evreilor, în timpul războiului.

Antena 3

 

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close