Antena 3 CNN Externe Ucrainienii vor să se întoarcă la Cernobîl

Ucrainienii vor să se întoarcă la Cernobîl

Ucrainienii vor să se întoarcă la Cernobîl
13 Aug 2012   •   13:38

Un grup de ucrainieni a înaintat o scrisoare către premierul ţării, în care cer permisiunea de a se întoarce în Cernobîl, oraşul lor de baştină şi scena celui mai grav accident nuclear din istoria umanităţii.

Scrisoarea adresată premierului ucrainean, Mykola Azarov, a fost semnată de 35 de persoane, dar aceştia precizează că există alte câteva sute de oameni care vor să se stabilească în zona din vecinătatea centralei nucleare de la Cernobîl.

În 1986, o explozie puternică a avut loc la un reactor al centralei şi a trimis un nor de radiaţii deasupra Europei. În prezent, nimeni nu are voie să locuiască la o distanţa mai mică de 30 de km de Cernobîl. Cu toate acestea, aproximativ 200 de persoane au ales să rămână aici chiar şi după producerea dezastrului, care a contaminat puternic zona.

Semnatarii scrisorii, toţi foşti rezidenţi ai Cernobîlului, sunt de părere că oraşul şi periferiile sale nu mai sunt contaminate cu substanţe radioactive.

"Am o casă chiar în centrul oraşului, este proprietatea mea. Propria-mi sănătate este o chestiune care mă priveşte doar pe mine" spune pensionarul Mykola Havrylyuk pentru Sehodnya.

Până în prezent, Cabinetul primului ministru ucrainean nu a formulat un răspuns oficial.

Autorităţile de la Kiev au intenţia să revitalizeze zona Cernobîl şi se caută soluţii pentru construirea unui nou sarcofag masiv, peste cel vechi, pentru a acoperi cât mai bine reactorul care a explodat.

Oraşul Cernobîl este deschis turiştilor din anul 2011, iar împrejurimile centralei pot fi vizitate doar în circumstaţe speciale şi contra sumei de 122 de euro.

×
Subiecte în articol: Cernobîl accident nuclear
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close