Antena 3 CNN Externe Un grup pro-israelian presează Congresul să schimbe politica lui Obama

Un grup pro-israelian presează Congresul să schimbe politica lui Obama

Un grup pro-israelian presează Congresul să schimbe politica lui Obama
Sursa foto: congresul american
31 Mar 2010   •   15:58

Principalul grup de lobby american pro-Israel mobilizează membri ai Congresului pentru a pune presiune pe Casa Albă pe marginea confruntării sale publice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Iniţiativa Comitetului de afaceri publice americano-israeliene (Aipac) pare menită a exploata diferendele din administraţia Obama ce vizează modalităţile de folosire a crizei declanşată de construcţiile de colonii în Ierusalim pentru a presa Israel să înceapă negocierile de pace.

Aipac a convins peste trei sferturi din membrii Camerei Reprezentanţilor să semneze o scrisoare prin care se cere sfârşitul criticilor publice ale Israelului şi încearcă să convingă SUA să "întărească" relaţia sa cu statul evreu.
Scrisoarea deschisă, care a circulat printre membrii Congresului în ultima săptămână, arată că deţi există diferenţe între cele două state, ele ar trebui să rămână în spatele uşilor închise.
Diferendele publice şi dezvăluirile despre un afront adus lui Netanyahu la Casa Albă săptămâna trecută s-au dovedit a fi ruşinoase pentru oficialul israelian acasă, unde a fost acuzat de subminarea celei mai importante relaţii a Israelului.
Limbajul folosit în scrisoare este similar unui email trimis de Aipac în timpul vizitei lui Netanyahu, când se arăta că criticile aduse de Obama guvernului evreu sunt "o chestiune de o gravă importanţă" şi se cerea administraţiei să se ia măsuri imediate pentru detensionarea relaţiilor.
Deşi Aipac a influenţat timp de ani buni politica americană, analiştii cred că acum nu mai poate avea acelaşi impact.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Congresul american
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close