Antena 3 CNN Externe Un soldat nord-coreean a dezertat şi a trecut în tabăra Coreei de Sud

Un soldat nord-coreean a dezertat şi a trecut în tabăra Coreei de Sud

Un soldat nord-coreean a dezertat şi a trecut în tabăra Coreei de Sud
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
06 Oct 2012   •   16:08

Un soldat nord-coreean a dezertat şi a trecut frontiera cu Coreea de Sud, sâmbătă, afirmând că a împuşcat mortal doi ofiţeri, a anunţat armata sud-coreeană, citată de AFP.
   
Trecerea frontierei celor două Corei de către militari dezertori din Nord este un eveniment rar, ultimul datând din 2010, iar cel de sâmbătă fiind doar al patrulea cunoscut în ultimii zece ani, după cele din 2002, 2008 şi 2010. Niciunul dintre ele nu s-a soldat până în prezent cu victime.
   
Această dezertare are loc într-un moment sensibil, în timp ce cele două Corei se acuză reciproc de provocări cu aproape două luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Coreea de Sud, prevăzute pentru 19 decembrie.
   
"S-au auzit şase focuri de armă şi gărzile noastre au reperat un soldat nord-coreean care traversa linia de demarcaţie militară", a explicat presei un purtător de cuvânt al Statului Major interarme sud-coreean.
   
"Cu ajutorul portavocelor, am obţinut confirmarea că acesta vroia să vină în sud şi l-am condus spre un loc sigur", unde se află în continuare sub protecţie, a adăugat el.
   
Soldatul transfug a explicat că a ucis doi ofiţeri ce comandau secţia şi plutonul lui înainte de a fugi.
   
Nicio confirmare independentă nu a putut fi obţinută, dar potrivit unui oficial militar care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului pentru agenţia sud-coreeană Yonhap, doi militari nord-coreeni au fost văzuţi "zăcând pe jos".
   
Phenianul nu a făcut niciun comentariu.
   
Înfiinţată după războiul din Coreea (1950-1953), zona demilitarizată care divide peninsula coreeană între Nord şi Sud este un "no man's land" presărat cu mine şi posturi de ascultare.
   
Peste 23.000 de nord-coreeni au fugit în Sud după încheierea războiului.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close