Antena 3 CNN Externe Vaccinarea împotriva COVID-19, obligatorie de marți în Austria. Amenzi usturătoare pentru cei care refuză

Vaccinarea împotriva COVID-19, obligatorie de marți în Austria. Amenzi usturătoare pentru cei care refuză

Austria impune, de marți, vaccinarea împotriva COVID-19 pentru toți oamenii de peste 18 ani. Este prima țară din Europa care adoptă o astfel de măsură radicală. Alte state au impus imunizarea doar pentru anumite categorii de persoane.

Vaccinarea împotriva COVID-19, obligatorie de marți în Austria. Amenzi usturătoare pentru cei care refuză
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    01 Feb 2022   •   11:20

Potrivit Guvernului austriac, vaccinul anti-COVID-19 previne formele severe ale bolii, iar măsura are ca scop evitarea unui nou lockdown.

Ministrul pentru UE Constituție, Karoline Edtstadler, a transmis că Executivul este „foarte conștient de faptul că acesta este un pas dificil și o măsură foarte grea”. În schimb, ea a adăugat că această măsură este una necesară.

„Noi, ca politicieni, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul de sănătate încă funcționează, că societatea, în ansamblu, poate trăi normal”, a declarat ministrul pentru UE Constituție, potrivit BBC.

Totuși, Karoline Edtstadler a spus că vaccinarea obligatorie este o ”imixtiune în drepturile omului. Dar, în acest caz, această interferență poate fi justificată. Avem nevoie să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura modalitate de a reveni la o viață normală”.

Măsura este valabilă până la 1 ianuarie 2024 și v-a fi eliminată mai devreme doar dacă pandemia permite acest lucru. Chiar dacă vaccinarea este obligatorie din prima zi a lunii februarie, autoritățile vor începe să verifice cetățenii abia la jumătatea lunii martie.

Cei care nu se supun noilor regului vor primi amenzi cuprinse între 600 și 3.600 de euro. Excepție fac femeile însărcinate și persoanele care nu se pot imuniza din motive medicale.

În prezent, aproximativ 72% dintre cetățenii Austriei sunt vaccinați împotriva COVID-19.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close