Antena 3 CNN Externe Varşovia. Câteva zeci de mii de manfiestanţi s-au reunit pentru a denunţa politica Guvernului

Varşovia. Câteva zeci de mii de manfiestanţi s-au reunit pentru a denunţa politica Guvernului

Varşovia. Câteva zeci de mii de manfiestanţi s-au reunit pentru a denunţa politica Guvernului
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Sep 2012   •   18:26

Câteva zeci de mii de manifestanţi s-au reunit sâmbătă la Varşovia cu scopul de a denunţa politica Guvernului de centru condus de către Donald Tusk, la apelul unor organizaţii sindicale, religioase şi partide de dreapta de opoziţie, relatează AFP.
   
Poliţia poloneză nu comunică numărul manifestanţilor. În schimb, organizatorii au anunţat 100.000 de participanţi.

Veniţi din diferite regiuni ale ţării la apelul Sindicatului Solidaritatea, postului ultracatolic Radio Maryja şi partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, manifestanţii au umplut, la prânz, o piaţă în centrul Varşoviei, unde au asistat la o slujbă.
   
Agitând steaguri naţionale alb-roşii, ale Solidarităţii, pancarte pe care se puteau citi sloganuri împotriva Guvernului Tusk sau de susţinere faţă de postul Radio Maryja şi postul său de televiziune Trwam, manifestanţii protestau faţă de "absenţa dialogului social" şi creşterea la 67 de ani a vârstei de pensionare. Ei reclamau "respectarea drepturilor civice şi pluralismul mass-media".
   
După slujbă, manifestanţii urmau să parcurgă aproximativ trei kilometri către un cartier istoric din capitală, cu scopul de a asculta discursuri susţinute de către organizatori.
   
"Eu am venit să manifestez pentru a arăta că există oameni cărora nu le place ceea ce se întâmplă în prezent în Polonia. Situaţia economică se înrăutăţeşte, iar copiii noştri vor avea o viaţă şi mai grea ca noi", a declarat pentru AFP Piotr Zaremba, venit de la Czarna Bialostocka, la aproximativ 220 de kilometri est de Varşovia.
   
În pofida situaţiei macroeconomice relativ bune, Polonia este afectată de o rată a şomajului de peste 12%. Guvernul a adoptat recent o nouă lege privind vârsta de pensionare, care va creşte în mod progresiv până la 67 de ani, spre marea nemulţumire a sindicatelor.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close