Antena 3 CNN Externe Vreme extremă şi în Europa. "Priveam neputincioşi cum maşinile noastre dispar duse de ape"

Vreme extremă şi în Europa. "Priveam neputincioşi cum maşinile noastre dispar duse de ape"

Vreme extremă şi în Europa. "Priveam neputincioşi cum maşinile noastre dispar duse de ape"
de O.P.    |    17 Sep 2014   •   06:16

Nu doar în România sunt probleme din cauza inundaţiilor. Tot sud-estul Europei este sub apă. Viiturile au făcut prăpăd la vecinii noştri. De câteva zile, ploile, însoţite de vijelii, au măturat ţările aflate la graniţa României. Cei mai afectaţi au fost sârbii din localităţile situate pe malul Dunării.

Pe celălalt mal al Dunării, vis-a-vis de Orşova, apele au înghiţit totul în cale. În localitatea Tekija, râurile au ieşit din matcă, au rupt un pod  şi au luat-o la vale, pe străzi. Au rupt copaci şi au luat cu ele şi maşinile oamenilor.

Autorităţile sârbe au decretat stare de urgenţă în trei oraşe din estul ţării. Este vorba de Negotin, Maidan, dar şi de Cladova, aflat în dreptul localităţii Drobeta-Turnu Severin. Şi hidrocentrala de pe Dunăre, operată în colaborare cu ţara noastră, este ameninţată de ape.

Patru sute de oameni au fost evacuaţi deja din estul Serbiei, iar mii de gospodării au fost inundate.

Furtuna a făcut ravagii şi la bulgari, în centrul şi estul ţării. În satul Dobrovniţa ploile au căzut cu neîncetare timp de 12 ore. Situaţia este alarmantă şi în Sliven, unde au căzut 40 de litri de apă pe metru pătrat.

Intemperiile le-au dat emoţii şi maghiarilor. Mii de voluntari au umplut saci cu nisip pentru a consolida zidul de apărare în faţa râului Mura, ce a depăşit cu 40 de centimetri recordul stabilit în 1972, de peste 510 centimetri. Hidrologii i-au avertizat că nivelul apelor va continua să crească, din cauza furtunilor din ultimele zile.

×
Subiecte în articol: inundatii vreme extrema
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close