Antena 3 CNN Externe YouTube sesizează Curtea Constituţională turcă pentru a obţine deblocarea sa

YouTube sesizează Curtea Constituţională turcă pentru a obţine deblocarea sa

YouTube sesizează Curtea Constituţională turcă pentru a obţine deblocarea sa
de S.T.    |    07 Apr 2014   •   15:09

Site-ul de Internet YouTube a sesizat, luni, Curtea Constituţională turcă pentru a obţine ridicarea blocării sale în Turcia, ordonată de Guvern după difuzarea unei înregistrări privind Siria, a anunţat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.

O cerere a fost depusă la tribunal de un avocat din Istanbul pentru a cere ca site-ul să fie accesibil "imediat", a precizat pentru AFP această sursă sub acoperirea anonimatului.

Un tribunal din Ankara a ordonat, vineri, ridicarea interdicţiei YouTube decretată la 27 martie de către Guvernul islamo-conservator în numele "securităţii naţionale", după difuzarea rezumatului unei reuniuni confidenţiale în care oficialii turci au discutat despre o eventuală intervenţie militară în Siria.

Dar acelaşi tribunal a decis ulterior să blocheze accesul la 15 înregistrări video şi a anunţat că blocarea YouTube va rămâne în vigoare atât timp cât aceste înregistrări nu vor fi retrase.

Curtea Constituţională turcă a cerut, miercuri, ridicarea unei alte interdicţii, cea care afectează de două săptămâni reţeaua Twitter, considerând-o contrară libertăţii de exprimare.

Site-ul a fost blocat la decizia premierului islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, la 20 martie, pentru a şterge de pe Internet înregistrarea interceptărilor telefonice care îl pun în cauză într-un scandal de corupţie.

După ce a tergiversat-o timp de 24 de ore, Guvernul a executat în cele din urmă decizia judecătorilor. Dar Erdogan a protestat public faţă de această decizie, considerând că "nu o va respecta".

Luni, preşedintele Curţii Constituţionale, Hasim Kiliç, a minimalizat aceste critici, vorbind cu ironie despre un "reflex sentimental".

Luate cu o zi înaintea alegerilor municipale din 30 martie, măsurile de interdicţie care afectează reţelele de socializare din Turcia au generat numeroase critici, care au denunţat deriva "autoritară" a regimului premierului.

Partidul lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a obţinut o victorie zdrobitoare la acest scrutin local, ce îi deschide astfel porţile unei candidaturi la alegerile prezidenţiale din august.

×
Subiecte în articol: YouTube Siria turcia Erdogan
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close