Antena 3 CNN High Tech Pericolele privind inteligența artificială | Avertismentul specialiștilor pentru români: "Sunteți o țintă pentru Rusia"

Pericolele privind inteligența artificială | Avertismentul specialiștilor pentru români: "Sunteți o țintă pentru Rusia"

Inteligența artificială stârnește deja numeroase controverse, mai ales în ceea ce privește siguranța utilizării ei. Cercetătorii de top din Israel au vorbit, pentru Antena 3 CNN, despre pericolele care se ascund în spatele acestui sistem și care amenință inclusiv țara noastră.

Pericolele privind inteligența artificială | Avertismentul specialiștilor pentru români: "Sunteți o țintă pentru Rusia"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Dec 2023   •   08:56

Inteligența artificială poate fi utilizată într-un mod dăunător. De exemplu, sistemele AI pot fi folosite pentru a controla sau pentru a supraveghea oamenii, fără ca, la rândul ei, să aibă obligații de transparență.

Acest lucru poate duce la abuzuri ale drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și la manipularea informațiilor și a deciziilor luate de aceștia. 

"În numele digitalizării, importăm multe sisteme critice. Nimeni nu s-a gândit la securitatea acelor sisteme și la cât de vulnerabile sunt acele sisteme sau cât de ușor pot să fie păcălite", spune Oleg Brodt, CIO Universitatea Ben Gurion Cyber Labs.

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au testat securitatea aplicațiilor și au reușit să implanteze tumori în timp real în radiografii, să intre în sistemul mașinilor autonome și să le determine să ignore semnele rutiere și  chiar să păcălească recunoașterea facială. 

"Am creat, utilizând inteligența artificială, o mască ce produce confuzie sistemului de recunoaștere facială. Suntem capabili să păcălim inteligența artificială din orice unghi", a mai adăugat cercetătorul.

Citește și: Experimentul care arată cum poate citi Inteligența Artificială gândurile oamenilor: "Este pur și simplu o nebunie"

Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a distribui informații false sau periculoase, prin intermediul rețelelor sociale și a platformelor de căutare.

Acest lucru poate conduce la răspândirea de teorii ale conspirației și a informațiilor false, precum și la creșterea polarizării și a tensiunilor sociale. 

În acest context, specialiștii avertizează cu privire la pericolele care pândesc România. 

"Sunteți o țintă pentru Rusia. Nu este ca și cum ei nu încearcă să ne atace și pe noi, dar România? Voi aveți o graniță foarte aproape de ei și ar trebui să o luați în serios. Rusia nu o să te atace astăzi sau mâine. Modalitatea Rusiei este de a-și pune caii troieni în virușii informatici din sistem și să aștepte", spune Rami Efrati, fost șef birou cybersecuritate. 

Este important ca societatea să recunoască la timp pericolele asociate cu această tehnologie și să ia măsuri pentru a proteja drepturile și libertățile cetățenilor, precum și pentru a evita abuzurile și utilizarea neetică a datelor personale.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close