Antena 3 CNN High Tech Televiziunile, obligate să treacă la semnal digital

Televiziunile, obligate să treacă la semnal digital

Televiziunile, obligate să treacă la semnal digital
Sursa foto: antena televizor
10 Feb 2009   •   09:31

În termen de trei ani, cei care mai folosesc încă antene terestre şi urmăresc programele tv pe televizoare dotate cu decodoare analogice, nu vor mai putea recepţiona nimic. Ministerul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informatice doreşte ca de la 1 ianuarie 2012 nici o televiziune din România nu va mai emite în format analogic, ci exclusiv în format digital, de tip DVB-T. De asemenea, de la aceeaşi dată, toate televizoarele noi care se vor vinde pe teritoriul României trebuie să aibă încorporate decodoare digitale care să permită recepţionarea programelor emise în acest format, scrie Gândul.
Proiectul este o obligaţie asumată conform normelor UE.
Astfel, România ar urma să adopte standardul televiziunii digitale terestre ? Digital Video Broadcasting ? Terrestrial (DVB-T). De măsură vor fi afectaţi cei care recepţionează programele TV prin antenă terestră, şi nu pe abonaţii reţelelor de cablu sau ai televiziunilor prin satelit, anume circa 19% dintre gospodăriile cu acces la servicii de televiziune, majoritatea lor aflându-se în mediul rural.
Transmisia DVB-T este superioară calitativ celei analogice, suportă formatele 3/4 şi 16/9 şi permite transmisie video atât în format SD (definiţie standard), cât şi în format HD (înaltă definiţie). Conform proiectului, de la 1 august 2009 va fi lansat un program de informare şi mediatizare a tranziţiei către televiziunea digitală, odată cu desemnarea unui operator care să asigure transmisia digitală pe teritoriul României. Până la sfârşitul anului 2011, acest operator va fi obligat să asigure o acoperire de minimum 90 la sută din populaţia ţării.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close