Antena 3 CNN International News Franța, Germania și Marea Britanie refuză să plătească gazul rusesc în ruble

Franța, Germania și Marea Britanie refuză să plătească gazul rusesc în ruble

Miniștrii Economiei din Germania și Franța au declarat joi că s-au angajat să respecte acordurile existente cu Rusia privind efectuarea plăților pentru livrările de gaze rusești doar în euro. Marea Britanie a anunțat și ea că refuză să plătească în moneda rusească.

Franța, Germania și Marea Britanie refuză să plătească gazul rusesc în ruble
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    31 Mar 2022   •   19:43

Update, ora 19:43: Marea Britanie nu va accepta cererea președintelui rus Vladimir Putin de a plăti gazul rusesc în ruble, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Purtătorul de cuvânt a spus că secretarul britanic pentru Energie, Kwasi Kwarteng, a precizat clar că ”nu este un lucru pe care Regatul Unit este dispus să-l facă”.

Marea Britanie va examina impactul acestei măsuri asupra pieţei europene, a adăugat acesta.

Știre inițială, ora 18:40: ”Contractele sunt în euro și trebuie plătite în euro și vor fi plătite în euro”, a declarat ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său german Robert Habeck.

”Nu vom accepta metoda de plată a gazului rusesc în altă monedă decât cea menționată în contract”, a adăugat Le Maire.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind comerțul cu gaze naturale cu ”țările neprietenoase”, companiile vor trebui să aibă conturi la băncile rusești și să plătească contractele în ruble.

Într-o conferință de presă separată de joi, Habeck a spus că Germania este ”pregătită” pentru toate scenariile, inclusiv pentru o oprire a fluxurilor de gaze rusești către Europa, în timp ce Le Maire a spus că Franța se ”pregătește” în cazul în care Rusia întrerupe livrările de gaze.

Cancelarul german Olaf Scholz a mai insistat joi că Berlinul va plăti pentru gazul rusesc doar în euro.

”Ne-am uitat la contractele privind livrarea de gaze și alte livrări. Contractele prevăd că plățile se fac în euro, uneori în dolari SUA, dar mai ales în euro. Și am spus clar în conversația mea cu președintele rus că acest lucru va rămâne așa cum este”, a declarat Scholz, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac Karl Nehammer.

”Este un sentiment teribil să fii dependent de energia rusă în acest moment”, a spus cancelarul austriac.

”Trebuie să asigurăm aprovizionarea cu energie pentru a ne asigura că economia funcționează, deoarece gazul care vine din Rusia nu este folosit doar pentru gospodăriile private, ci și de industrii, iar prosperitatea trebuie menținută”, a adăugat acesta.

×
Subiecte în articol: Franta Germania refuz platã gaz rusesc ruble
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close