Antena 3 CNN International News În Franța, Autoritatea pentru concurență impune Google o amendă record de 500 de milioane de euro

În Franța, Autoritatea pentru concurență impune Google o amendă record de 500 de milioane de euro

Google a fost amendată de autoritățile franceze cu 500 de milioane de euro. Motorul de căutare nu ar fi respectat prevederea cu privire la remunerarea editorilor de conţinut şi agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conținutului lor.

În Franța, Autoritatea pentru concurență impune Google o amendă record de 500 de milioane de euro
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    13 Iul 2021   •   12:22

Autoritatea a ordonat Google să prezint editorilor și agențiilor de presă „o ofertă de plată pentru folosirea conținutului lor protejat”, cu riscul de a fi amendată cu sume care ajung până la 900.000 de euro pe zi.

Este cea mai mare amendă impusă de Autoritatea pentru concurență pentru nerespectarea deciziilor sale, a precizat șefa instituției, Isabelle De Silva

Gigantul american s-a declarat “foarte dezamăgit” de această decizie: “Am acționat cu bună credință pe toată perioada negocierilor. Această amendă nu reflectă eforturile derulate și nici realitatea folosirii conținutului de știri pe platforma noastră”.

Decizia era foarte așteptată deoarece este prima adoptată de o autoritate de reglementare în privința drepturilor conexe, în urma unei legislații europene adoptate în 2019 și pe care Franța a transpus-o prima.

Conflictul dintre Google și editorii franezi de presă este legat de drepturile pe care Google ar trebui să le plătească pentru conținutul de presă – extrase de articole, fotografii, imagini video etc – care apare în paginile de rezultate în timpul unei căutări pe internet.

Motorul de căutare a refuzat într-o primă etapă să plătească editorii, apreciind că acest lucru este făcut prin traficul direcționat către site-urile lor.

Autoritatea a impus în aprilie 2020 “măsuri de urgență”, respectiv obligația Google de a negocia “cu bună credință” cu editorii de presă, potrivit Reuters.

Dar aceștia și AFP au sesizat Autoritatea pentru Concurență în septembrie 2020, acuzând Google că nu-și respectă obligațiile.

Gigantul american și-a schimbat poziția de la începutul acestui dosar și nu mai afișează o ostilitate radicală față de drepturile conexe.

×
Subiecte în articol: Google amenda amendă record Franta concurenta
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close