Antena 3 CNN International News Google primește o lovitură de 700 de milioane de dolari la tribunal. Peste 100 de milioane de utilizatori vor primi bani de la gigantul tehnologic

Google primește o lovitură de 700 de milioane de dolari la tribunal. Peste 100 de milioane de utilizatori vor primi bani de la gigantul tehnologic

Gigantul IT Google s-a recunoscut înfrânt într-o instanță federală din San Francisco, după o plângere comună formulată de mai multe state americane și de Departamentul de Justiție.

Google primește o lovitură de 700 de milioane de dolari la tribunal. Peste 100 de milioane de utilizatori vor primi bani de la gigantul tehnologic
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Rafael Henrique
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   13:45

Potrivit CNN, compania a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari și să permită o mai mare concurență în magazinul său de aplicații Google Play.

Termenii înțelegerii sunt consemnați într-un document depus luni la instanța din San Francisco, precizează sursa citată.

Originile conflictului merg până în anul 2020. Atunci, Departamentul american de Justiție și zeci de state federale au acuzat compania că a abuzat de poziția sa dominantă în domeniul căutărilor online.

Potrivit petenților, Google a afectat concurența prin acorduri cu operatorii de telefonie mobilă și cu producătorii de smartphone-uri care au făcut din Google Search opțiunea implicită sau exclusivă pe produsele utilizate de milioane de consumatori.

În cele din urmă, plângerile s-au consolidat într-un singur caz.

Câte doi dolari plus alte potențiale plăți pentru peste 100 de milioane de utilizatori

"Astăzi, detaliile unei înțelegeri la care s-a ajuns în septembrie cu procurorii generali ai statelor au fost prezentate public", a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Potrivit acordului, gigantul tehnologic va plăti 630 de milioane de dolari într-un fond de decontare ce va fi distribuit în beneficiul consumatorilor, în conformitate cu planul aprobat de instanță.

Alte 70 de milioane de dolari vor fi plătite într-un fond ce va fi folosit de statele care au formulat plângeri.

De banii Google vor beneficia aproximativ 102 milioane de consumatori.

"Fiecare consumator eligibil va primi cel puțin 2 dolari și va beneficia de plăți suplimentare, proporțional cu cheltuielile efectuate în Google Play în perioada cuprinsă între 16 august 2016 și 30 septembrie 2023", se arată în documentul aprobat de tribunal.

Cazurile antitrust împotriva Google continuă în instanțele americane

Acest caz este doar unul din multele probleme antitrust cu care se confruntă Google.

Săptămâna trecută, un juriu federal a decis că piața de aplicații a Google reprezintă un monopol ilegal.

Verdictul a venit după o bătălie de ani de zile cu Epic Games, creatorul jocului video de succes "Fortnite".

Într-un alt caz în curs de desfășurare, Departamentul de Justiție a acuzat Google că și-a "sufocat" intenționat concurența, pe seama motorului său de căutare.

Sursa: CNN

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close