Antena 3 CNN International News "Aruncați aceste telefoane!" Poziție radicală a Ministerului Apărării din Lituania față de producătorii din China

"Aruncați aceste telefoane!" Poziție radicală a Ministerului Apărării din Lituania față de producătorii din China

Ministerul lituanian al apărării a recomandat cetățenilor să evite achiziția de telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit pe cei care au cumpărat deja astfel de dispozitive să le arunce, anunță CNN.

"Aruncați aceste telefoane!" Poziție radicală a Ministerului Apărării din Lituania față de producătorii din China
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Sep 2021   •   16:02

Recomandarea vine după ce un raport guvernamental a arătat că telefoanele chinezești vin cu capabilități încorporate de cenzură, adaugă sursa citată.

Telefoanele vârf de gamă cele mai noi vândute în Europa de chinezii ce la Xiaomi au, din construcție, capacitatea de a detecta și cenzura termeni și expresii precum "Free Tibet" (Libertate pentru Tibet), "Long live Taiwan Independence" (Trăiască independența Taiwanului) sau "democracy movement" (mișcare democratică), a precizat agenția pentru securitate cibernetică din Lituania.

Lista de termeni ce pot fi cenzurați de aplicațiile telefonului, inclusiv de browserul implicit, conține peste 400 de elemente în limba chineză și este actualizată continuu.

Specialiștii lituanieni au mai arătat că telefonul Xiaomi trimite date criptate de utilizare a telefonului către un server din Singapore.

O breșă de securitate a fost descoperită, de asemenea, în modelul P40 5G produs de Huawei. Huawei neagă însă că telefoanele sale ar trimite datele utilizatorilor către un suport extern.

Centrul lituanian pentru securitate cibernetică națională a arătat că mecanismele de cenzură din modelul Xiaomi Mi 10T 5G au fost oprite pentru spațiul Uniunii Europene însă pot fi reactivate de la distanță în orice moment.

Lituania și China, relații afectate via Taiwan

"Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chinezești noi și să scăpați de cele deja achiziționate cât mai repede posibil", a declarat ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius.

Compania Xiaomi a fost contactată de Reuters pentru o reacție la concluziile autorităților lituaniene însă nu a făcut niciun comentariu până la momentul publicării acestei știri.

Relațiile diplomatice între Lituania și China s-au deteriorat recent. China a cerut luna trecută autorităților de la Vilnius să îl retragă pe ambasadorul lituanian la Beijing și a anunțat, la rândul său, că îl va retrage pe trimisul său în capitala acestei țări din zona baltică.

Iritarea Chinei a fost declanșată de anunțul făcut de Taiwan, conform căruia misiunea sa în Lituania se va numi "Biroul Reprezentativ Taiwanez".

Misiunile diplomatice taiwaneze în Europa și SUA folosesc, de regulă, numele orașului-capitală Taipei, evitând referința la Taiwan, teritoriu autonom pe care China îl revendică.

×
Subiecte în articol: Lituania China telefoane cenzura Xiaomi Huawei
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close